Voorlichtingsavond kopers woningen

Informeren van kopers op kwaliteit van de isolatie van een woning is een goede zaak. Bewoners weten dan waar ze aan toe zijn. Verplichten is wel dreigend welke sanctie staat er tegenover wanneer ze het niet doen?
Informatie op maat is belangrijk, zodat kopers weten wat ze wel en niet kunnen doen aan de verduurzaming. Die informatie moet wel door een onafhankelijke instantie gegeven worden.
Alle initiatieven voor energiebesparing moet je concretiseren en daar is dit een mooi voorbeeld van
Voorlichting is altijd een goed idee en makelaars kunnen op deze manier positief hun steentje bijdragen aan de energietransitie door het vergroten van bewustwording. Zo nemen zij ‘ketenverantwoordelijkheid’.
We stimuleren dit graag, maar het hoeft niet verplicht op het bordje van makelaars te worden gelegd. Andere partijen kunnen deze rol ook vervullen.
Informeren via een makelaar vinden we een goed idee, maar niet verplicht. Verplichten kan overigens ook helemaal niet.
Hoe meer mensen en instellingen duurzame woningen stimuleren, hoe meer bewust mensen worden van de nut en noodzaak. Als groene partij juicht D66 dit toe; ook als makelaars potentiële kopers informeren over de mogelijkheden om hun nieuwe huis te verduurzamen. Het verplicht stellen is een brug te ver. Hiermee kunnen makelaars verschillende belangen krijgen. Informatie over verduurzamen zal altijd onafhankelijk en gratis beschikbaar gesteld moeten worden. Gouda is aangesloten bij het Duurzaam Bouwloket. Iedereen kan hier gratis en onafhankelijk advies krijgen over duurzaam (ver)bouwen. De gemeente licht inwoners nu al op veel manieren voor over besparen van en opwekken van energie. Voor de energietransitie worden bijvoorbeeld energiecoaches ingezet en kortingsacties voor radiatorfolie en tochtstrips.
Makelaars kunnen wel de route aangeven, maar geen verplichting en geen voorlichtingsavond.
Bij verkoop van de meeste huizen is een energielabel verplicht. Vanaf 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer en ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een alternatieve CO2-maatregel neutrale bron. Maar een energiecoach kan dit nog verder onderzoeken en toelichten. Wellicht is dat minstens zo effectief als een voorlichting door makelaars.
De SGP is voor goede informatievoorziening. Wij willen die verantwoordelijkheid niet bij makelaars leggen.
Het faciliteren van goede voorlichting van inwoners is enerzijds een taak die de gemeente vormgeeft bij het isolatieprogramma, anderzijds hebben inwoners hierin altijd een eigen verantwoordelijkheid en keuze.