Stelling

Garantieregeling

Illustration
Gouda richt de komende 4 jaar een garantieregeling in voor energiecoöperaties. De gemeente doet dit om Goudse zon-op-dak-projecten te versnellen.

CDA   

Dit is een interessant idee om te onderzoeken als het de energietransitie versnelt.

Gemeentebelangen   

Wanneer het bij een garantieregeling blijft is het prima. We gaan al niet snel en er zijn nog vele daken in Gouda die mee kunnen doen aan een zon-op-dag project. Te beginnen bij de gemeentelijke gebouwen.

Gouda Positief   

Zon op dak voor bedrijven/huizen helemaal eens. Mits in afstemming met netbeheerder en ook investeren in lokale opslag van zonen-energie. Anders komen er juist problemen door al die zonnepanelen met mooi weer.

Gouda Vitaal   

Wij vinden de kosten voor veel, niet financieel krachtige Gouwenaars te hoog om zelf te kunnen financieren. Als het Rijk de subsidie stopt, moet bekeken worden of de gemeente de subsidie zelf kan verstrekken.

GroenLinks   

Lokaal eigenaarschap is van belang voor succes, dus lokale initiatieven ondersteunen we van harte met een garantieregeling. Lokale coöperaties moeten kunnen concurreren met grote landelijke commerciële bedrijven. Alle inwoners moeten kunnen delen in de opbrengsten.

Kindpartij   

alle initiatieven binnen de klimaatzorg moeten worden uitgewerkt in realiseerbare doelen.

Partij van de Arbeid   

Als ermee bedoeld wordt dat bewoners door de garantieregeling in staat zijn via energiecorporaties zonnecollectoren aan te schaffen.

Partij voor de Dieren   

Want na het radicaal verminderen van energieverbruik en het isoleren van gebouwen, is - waar mogelijk lokale - opwek van groot belang voor het slagen van de energietransitie. Eerlijk geproduceerde, circulaire zonnepanelen en groen moeten daarom de norm worden op daken, gevels, geluidswallen en boven parkeerplaatsen, behalve op monumentale en beeldbepalende panden zoals het Stadhuis. Indien particulieren, VvE's, woningcorporaties en bedrijven dit zelf niet doen, willen wij dat de gemeente hierin investeert door samenwerking met een lokale energiecoöperatie. Een garantiestelling kan een van de middelen zijn die de gemeente hierbij hanteert.

VVD   

Daarbij dient on het bijzonder voor VVE’s de weg te worden geopend naar verduurzaming van appartementencomplexen en dient zo’n garantieregeling niet beperkt te blijven tot zon op dak projecten.

ChristenUnie   

Dit is niet nodig want een zonnendak verdient zich zelf terug. Daarnaast vinden we dat ondersteuning waar nodig op landelijk niveau moet gebeuren.

D66   

Voor versnelling van energieprojecten zijn al verschillende lokale en regionale financieringsmogelijkheden beschikbaar zoals de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en het Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties. Daar kunnen energiecoöperaties gebruik van maken. D66 is nu geen voorstander van het apart instellen van Goudse Garantieregeling.

Gouda Bewust   

SGP   

De SGP is terughoudend in zulke garantieregelingen.