Stelling

Buurtinitiatieven

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op het ondersteunen van buurtinitiatieven op het gebied van de energietransitie. De gemeente doet dit met kennis, mankracht, deskundigheid en geld. Zo wil Gouda een koploper zijn als het gaat om de betrokkenheid van bewoners en bedrijven bij de energietransitie.

CDA   

Initiatieven van inwoners kunnen zeer kansrijk en succesvol zijn, goed om deze beter in kaart te brengen en te ondersteunen

ChristenUnie   

In ons verkiezingsprogramma is een grote rol weggelegd voor het ondersteunen van bewoners bij energietransitie.

D66   

Eind 2021 zijn vier verkenningsbuurten aangewezen. De gemeente gaat in die vier buurten aan de slag (inzet van kennis, mankracht, deskundigheid en financiering daarvan) om de mogelijkheden en consequenties van de verschillende alternatieven voor aardgas te onderzoeken. Bij de per wijk op te stellen uitvoeringsplannen betrekt de gemeente alle belanghebbenden, ook buurtinitiatieven. Daar waar buurten zelfstandig initiatief willen nemen kunnen ze gebruik maken van de aanwezige kennis en kunde van de gemeente.

Gemeentebelangen   

Het betrekken van inwoners op het gebied van energietransitie levert waardevolle informatie op. Inwoners betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid is basis voor onze politiek. Of Gouda wel koploper is blijft nog wel de vraag.

Gouda Bewust   

Gouda Positief   

Koploper is weer overdreven, maar eens op buurtinitatieven te ondersteunen mits zij niet leiden tot een tweedeling in buurten en wijken.

Gouda Vitaal   

Ook is in de praktijk gebleken dat er meer draagvlak ontstaat door belanghebbenden vroegtijdig te betrekken bij ontwikkelingen van initiatieven

GroenLinks   

Buurtinitiatieven steunen we van harte. Draagvlak voor de energietransitie is van groot belang.

Kindpartij   

Alle initiatieven binnen de klimaatzorg moeten worden uitgewerkt in realiseerbare doelen.

Partij van de Arbeid   

Het is essentieel dat bewoners goed bij de opzet en uitvoering van plannen worden betrokken en ook de ruimte krijgen om initiatieven te ontplooien met ondersteuning van de gemeente. Een (eenvoudige) G1000 kan hieraan een bijdrage leveren.

Partij voor de Dieren   

Betrokkenheid van inwoners wordt steeds belangrijker. Veel mensen willen meebeslissen over hun stad of buurt. Helaas komt participatie in Gouda vaak onvoldoende uit de verf en worden de initiatieven, de plannen of de zorgen van inwoners niet of onvoldoende meegewogen bij beslissingen van het gemeentebestuur. De Partij voor de Dieren wil dat Gouda positieve, concrete oplossingen van inwoners voor hun leefomgeving serieus neemt en zo mogelijk actief ondersteunt. Dat geldt dus zeker ook voor initiatieven als lokale energieopwekking, maar ook voor bv. aanleg van groen en zorg in de buurt.

SGP   

De SGP is voor een faciliterende gemeente, beschikbaar stellen van kennis en deskundigheid is goed. Terughoudend in geld en mankracht. De SGP ziet koploper zijn niet als doel, de opgave is al erg uitdagend voor de Gouwenaars.

VVD   

Het is belangrijk dat de Goudse bevolking zich betrokken voelt bij de energietransitie en dat de gekozen oplossingsrichtingen toekomstbestendig zijn. Gouda moet zich daarbij beperken tot het toepassen van bewezen effectieve technologie. Onze energievoorziening is te belangrijk om mee te experimenteren.