CO2-belasting

Dit lijkt ons te dwingend en politiek praktisch te ver weg
Grootverbruikers hebben nu vaak een lager tarief, het is terecht dat zij een bijdrage leveren aan een rechtvaardige verdeling. Het is een tijdelijke belasting. Als de doelen zijn behaald hebben we geen grootverbruikers meer en kan de heffing vervallen.
Een CO2-belasting op lokaal niveau is wettelijk niet toegestaan en onuitvoerbaar. Er wordt al gewerkt aan een landelijke CO2-belasting.
Het is niet mogelijk voor de gemeente om zelf belastingen te gaan heffen zonder wettelijke basis. De gemeente kan dus helemaal geen CO-2 belasting heffen. Verder kan een CO-2 heffing energiearmoede versterken. We geloven meer in stimuleren van energietransitie op een positieve manier.
De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor het invoeren van een landelijke CO2-heffing. Dat is op 1 januari 2021 voor een deel gebeurd (industriële bedrijven met een hoge CO2-uitstoot). Omdat de Rijksoverheid al bezig is met een nationale CO2-heffing is D66 niet voor het invoeren van een lokale CO2-heffing.
Geen taak van de gemeentelijke overheid. Inwoners betalen in Gouda al veel te veel belasting. Wij hoeven niet voorop te lopen op de landelijke wetgeving.
De top10 grootste C02 uitstoters dienen aangepakt worden en niet de burger. Scheelt weinig en legt onevenredig veel van de lasten van de energietransitie bij de burger neer.
Ook is in de praktijk gebleken dat er meer draagvlak ontstaat door belanghebbenden vroegtijdig te betrekken bij ontwikkelingen van initiatieven. Wij vinden de kosten voor veel, niet financieel krachtige Gouwenaars te hoog om zelf te kunnen financieren. Als het Rijk de subsidie stopt, moet bekeken worden of de gemeente de subsidie zelf kan verstrekken.
Het gevaar van deze maatregel is dat juist de huishoudens met weinig middelen om hun huis te isoleren van deze belasting de dupe worden. Juist de huishoudens waar energiearmoede ontstaat! Dat moet worden voorkomen.
Een CO2-belasting voor huishoudens/ bewoners zijn we geen voorstander van. Hiermee maken we het probleem ‘energiearmoede’ waarschijnlijk alleen nog maar groter. De focus in de verduurzaming van Gouda moet veel meer worden verlegd naar de grootste vervuilers: bedrijven. Er dreigt ons inziens een ‘verkokering’ in de energie- discussie richting huishoudens. En hoewel huishoudens uiteraard ook moeten bijdragen, zijn deze procentueel voor een kleiner gedeelte van de uitstoot verantwoordelijk. Daarom zetten we tevens in op het verduurzamen van het bedrijfsleven. Een CO2-belasting (zolang deze bedrijven niet onder de nationale CO2-heffing vallen) vinden we daarbij een te overwegen instrument.
De energietransitie is al een grote uitdaging voor Gouda, voorlopen op landelijk beleid is daarom geen goed streven.
De inwoners van Gouda zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het is niet wenselijk om de lokale belastingen te verhogen. De lokale lasten zijn in Gouda al veel te hoog.