Stelling

Energiearmoede

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op de bestrijding van energiearmoede. Bij energiearmoede moet een huishouden meer dan 10% van het besteedbaar inkomen uitgeven om de eigen woning te verwarmen om prettig te wonen. De gemeente spoort deze huishoudens zo snel mogelijk op en helpt bij het oplossen van het probleem.

CDA   

De energietransitie moet niet tot meer armoede leiden onder de armste groep Gouwenaars. Daarom moeten we inzetten op maatregelen die de transitie voor die groep draagbaar maken, zoals het isolatieplan.

ChristenUnie   

Energie is een eerste levensbehoefte en moet voor iedereen betaalbaar zijn. We willen mensen die kampen met energiearmoede helpen om versneld minder energie te verbruiken en over te schakelen op duurzamere energiebronnen.

D66   

D66 ziet energie als een basisvoorziening. D66 wil dat in 2022 in beeld wordt gebracht wie in Gouda de grootste kans heeft op energiearmoede. En wat gedaan kan worden om energiearmoede te voorkomen.

Gemeentebelangen   

Alleen voor inwoners die in de bijstand zitten, maar wel zelf aanmelden. Opsporen op initiatief van de gemeente is dubieus voor wat betreft de privacy. Mensen in echte problemen moeten worden geholpen.

Gouda Bewust   

Energie is een primaire levensbehoefte. Energie moet voor iedereen betaalbaar zijn.

Gouda Positief   

Vraag mij alleen af wat ze hier tegen kunnen doen. In een systeemvraagstuk en lost de gemeente lokaal niet op.

Gouda Vitaal   

Wij staan er als Gouda Vitaal voor dat niemand tussen wal en schip valt. Het is van groot belang dat de gemeentelijke financiën op orde zijn. Dit kan allereerst worden bereikt door meer focus te leggen op de kerntaken van de gemeente. Een goed sociaal beleid is voor Gouda Vitaal hier een onderdeel van

GroenLinks   

Niemand mag in de kou zitten omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Het is belangrijk iedereen te laten delen in de voordelen van verduurzaming.

Partij van de Arbeid   

Bij energiearmoede geeft een huishouden meer dan 10 % van het besteedbaar inkomen uit om de woning te verwarmen. Dit punt is niet alleen belangrijk bij de energie- en warmtetransitie, maar ook van belang bij de reguliere aanpak van armoede en schuldhulpverlening

Partij voor de Dieren   

Steeds meer inwoners hebben te maken met energiearmoede. Door hoge energiekosten en een laag inkomen hebben ze geen geld om energiemaatregelen te kunnen nemen. Deze inwoners moeten ondersteuning van de gemeente krijgen. Wel belangrijk is dat de gemeente hierbij zoveel mogelijk financiële ondersteuning van het Rijk binnenhaalt. Als Gouda dit uit eigen zak gaat betalen, inclusief verhoging van de lasten, dan gaat het Rijk achterover leunen. En vergroten we ook nog eens (energie)armoede.

SGP   

De SGP wil zich voor deze mensen inzetten waarbij het doel is dat we de energiearmoede oplossen door de woning zuiniger te maken.

VVD   

Energie moet voor alle huishoudens in Gouda betaalbaar zijn, daarom pleit de VVD voor woonkostenneutraliteit. Dit betekent dat de woonlasten van alle inwoners niet zouden moeten stijgen, niet alleen voor de doelgroep die energiearmoede ervaart. Energiearmoede die het gevolg is van slecht beleid kan worden voorkomen door het beleid te verbeteren. De ambitie om al in 2040 van het aardgas af te gaan draagt bij aan het ontstaan van energie armoede.

Kindpartij   

Lijkt op illusie/luchtfietserij. Te idealistisch. Moeilijk realiseerbaar.