Stelling

Isoleren

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op een isolatieprogramma voor de stad. Er is al geld vanuit de landelijke overheid om ervoor te zorgen dat mensen hun panden isoleren. Daarnaast investeert de gemeente eigen geld. Dat wordt gebruikt om (een deel van) de maatregelen te betalen die mensen kunnen nemen, zoals het aanbrengen van dubbel glas of de isolatie van muren, vloeren en daken. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor projectleiding.

CDA   

Het CDA heeft het initiatief genomen om tot een Gouds isolatieplan te komen. Isoleren is altijd nuttig, zeker voor de woningen van mensen met lagere inkomens.

ChristenUnie   

We zijn mede iniatiefnemer van een amendement om meer geld vrij te maken voor ondersteuning van burgerinitiatieven om te verduurzamen. We willen graag een speciaal fonds om verduurzaming te stimuleren. Landelijk heeft de ChristenUnie het initiatief genomen tot het manifest nationaal isolatieprogramma.

Gouda Bewust   

Gouda Positief   

Dit gaat om woningeigenaren. Wat ons betreft gaat nog meer prio uit naar de mensen in de sociale huursector omdat dit leidt tot een verlaging van de energielasten.

GroenLinks   

Isoleren is de belangrijkste maatregel om CO2 te reduceren. De huizen worden aangenamer om in te wonen. Isoleren levert vaak een besparing op.

Kindpartij   

Er kan veel beter geisoleerd worden om fossiel gebruik tegen te gaan.

Partij van de Arbeid   

Zonder isolatiemaatregelen gaat de energietransitie mank. De subsidiemogelijkheden moeten beter, vooral voor mensen met een kleine beurs. Denk aan subsidiëring vooraf in plaats van achteraf.

Partij voor de Dieren   

De belangrijkste stap in de energietransitie is wat ons betreft het radicaal verminderen van het energieverbruik. Dit betekent: consuminderen. Hoe minder energie verbruikt wordt, hoe minder er hoeft te worden opgewekt. De gemeente heeft een centrale rol om bedrijven en inwoners (in die volgorde) te informeren en te helpen bewegen richting een lager energieverbruik. Een tweede belangrijke stap richting een duurzaam energiesysteem is isoleren. Het is daarom van belang dat alle gebouwen met verwarming goed geïsoleerd worden. Daarnaast is het van belang om goede voorlichting te geven over -en eventueel subsidie te geven voor, mocht het nationale isolatieprogramma niet voldoende blijken - natuurinclusieve woningisolatie. Dat betekent o.a. het gebruik van groene daken, groene gevels, zonwering en het gebruik van gezonde en veilige isolatiematerialen zoals hennep, stro, lisdodde en vlas: regeneratieve materialen.

VVD   

De VVD wil snel starten met doordachte maatregelen die op korte termijn de meeste energiebesparing opleveren. We moeten de komende periode alles op alles zetten om woningen en kantoren te isoleren op een manier die voor iedereen betaalbaar is. Energie die niet wordt verbruikt hoeft immers ook niet te worden opgewekt en het draagt bij aan beperking van de uitstoot van CO2. Projectleiding dient “hands on” te zijn zodat Gouwenaars daadwerkelijk worden geholpen bij het isoleren van hun woning en bij het besparen van energie.

D66   

D66 is voorstander van een Gouds Isolatieprogramma dat aansluit op het Nationale Isolatieprogramma om isoleren te versnellen. In 2022 willen we onderzoeken wat nodig is om dit te doen. Ook willen wij weten van welke landelijke en regionale isolatiefondsen en subsidieregelingen inwoners gebruik kunnen maken. De energietransitie kost veel tijd en geld. De Rijksoverheid wil dat de gemeenten een deel van de energietransitie uitvoeren. D66 vindt dat als de Rijksoverheid wil dat de gemeente iets doet daar ook financiering tegenover moet staan. Voor het Gouds Isolatieprogramma financiert de gemeente de eigen projectkosten.

Gemeentebelangen   

Voldoende middelen vanuit de rijksoverheid. Het isoleren van je eigen woning is een verantwoordelijkheid van de eigenaar. Geen primaire taak van de gemeentelijke overheid.

Gouda Vitaal   

Gouda Vitaal wil dit financieren met geld dat Gouda hiervoor van het Rijk ontvangt. Wij vinden de kosten voor veel, niet financieel krachtige Gouwenaars te hoog om zelf te kunnen financieren. Het is van groot belang dat de gemeentelijke financiën op orde zijn. Dit kan allereerst worden bereikt door meer focus te leggen op de kerntaken van de gemeente.

SGP   

De SGP zet in op een goed isolatieprogramma voor Gouda. De SGP wil geen gemeenschapsgeld inzetten om de rijkere inwoners te helpen, zij kunnen dit zelf betalen.