Stelling

CO2-neutraal in 2040

Illustration
Gouda gebruikt de komende 4 jaar om ervoor te zorgen dat de stad zich in 2040 CO2-neutraal mag noemen. De hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten is dan in balans met de hoeveelheid die wordt opgenomen.

CDA   

ChristenUnie   

Dit staat in ons verkiezingsprogramma en is ook Gouds beleid.

D66   

D66 vindt dat de gemeente Gouda in 2040 een CO2-neutrale gemeente moet zijn. Dit moet wel zorgvuldig en realistisch gebeuren. De in de stelling aangegeven vier jaar om alle daarvoor benodigde besluiten te hebben genomen om plannen op te stellen is erg ambitieus. De komende vier jaar zal zich kenmerken door in kaart brengen van alle mogelijkheden (routekaart) en aanzet tot plannen om dit in 2040 te realiseren.

Gouda Bewust   

GroenLinks   

De klimaatcrisis eist van ons actie, de opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graad. We willen droge voeten en een koel hoofd, dus nu aanpakken!

Kindpartij   

Alle initiatieven voor energiebesparing moet je concretiseren en daar is dit een mooi voorbeeld van.

Partij van de Arbeid   

Gouda loopt daarmee voor op het landelijk streven! Dat betekent wel dat het stadsbestuur zich ook verplicht moet voelen om extra eigen middelen in te zetten om die ambitie te bekostigen.

Partij voor de Dieren   

Eens, maar eigenlijk willen wel sneller. Wij streven voor een klimaatneutraal Gouda in 2030 en zetten ons in op herstel van biodiversiteit en behouden, beschermen en uitbreiden van robuuste en verbonden natuur. Daar hoort ook een economisch model en energieverbruik bij dat uitgaat van de grenzen van wat de aarde ons kan bieden. Deze stelling houdt ‘het gevaar’ in dat we dus meer CO2 mogen gaan uitstoten, mits we het maar ‘opnemen’. Dat is niet houdbaar.

Gemeentebelangen   

Voor Gouda onmogelijk gelet op de kleine oppervlakte, het aantal inwoners en de bedrijfsactiviteiten in de stad. We hebben de tijd nodig tot 2040. We leven als Gouda niet op een eiland!

Gouda Positief   

Onhaalbare ambitie en moet in groter perspectief gezien worden.

Gouda Vitaal   

Gouda Vitaal wil dat de gemeente woningeigenaren en corporaties stimuleert om hun woningen op een andere manier te verwarmen dan met aardgas. Gouda Vitaal wil dit financieren met geld dat Gouda hiervoor van het Rijk ontvang

SGP   

De SGP ziet 2040 niet als doel. We moeten op een realistische manier naar CO2 neutraal, ongeacht of dat in 2035 of 2050 is. De SGP vindt in dit verband 4 jaar te kortzichtig en kijkt liever naar de langere termijn om dit op te lossen.

VVD   

Gouda CO2 neutraal in 2040 is een holle, risicovolle en dure ambitie. Er zitten teveel risico’s aan een versnelde afbouw van CO2 uitstoot. Zo wordt de versnelde verandering duurder en kunnen niet de nieuwste en beste technologische ontwikkelingen worden meegenomen. Tevens zien we nu al overbelasting van het elektriciteitsnet. Er moet gehandeld worden, maar niet op een onverantwoorde, overhaaste manier.