Stelling

Nieuwe energiebronnen

Illustration
Gouda wacht de komende 4 jaar met lokale projecten die te maken hebben met nieuwe energiebronnen tot er landelijke besluiten zijn genomen over de productie van kernenergie en waterstof.

CDA   

Wij vestigen veel hoop op de komst van waterstof en kernenergie om de huidige energievraag aan te vullen.

Gemeentebelangen   

Niet voor de muziek uitlopen. Waterstof en kernenergie vraagt om een landelijke aanpak.

Gouda Bewust   

Gouda Positief   

Kindpartij   

Aan welke lokale projecten wordt gedacht?

VVD   

Het is belangrijk dat Gouda niet vooruitloopt op landelijke ontwikkelingen. Onze energievoorziening is te belangrijk om er roekeloos mee om te springen. Het zou niet duurzaam zijn als Gouda investeert in het ontginnen en inpassen van nieuwe energiebronnen als dat niet aansluit bij de landelijke ontwikkelingen.

ChristenUnie   

We willen vaart maken met energietransitie en dus niet afwachten wat er landelijk gebeurt.

D66   

Het klimaatprobleem is urgent. Het zo snel mogelijk verminderen van de CO2-uitstoot is noodzakelijk om de opwarming van de Aarde zo beperkt mogelijk te houden. Het starten met lokale pilots en “experimenteren met” nieuwe energiebronnen is nodig en kan niet nog langer uitgesteld worden. D66 is groot voorstander van innovatieve ontwikkelingen voor dit grote energievraagstuk. Het is belangrijk dat we ruimte houden voor oplossingen die we nu nog niet voorzien. Als op landelijk niveau bijv groene waterstof mogelijk wordt gemaakt, zal dit voor de Gouwenaar beschikbaar moeten zijn en blijven. We gaan dus nu geen gasleidingen weghalen. Groene waterstof (duurzaam opgewekt, in tegenstelling tot grijze waterstof dat wordt geproduceerd met aardgas en blauwe waterstof waarbij de CO2 die bij de productie vrijkomt wordt afgevangen) kan veel energie bevatten, maar hier is heel weinig van beschikbaar. D66 vindt dat groene waterstof daarom gebruikt moet worden als er veel energie nodig is. Bijvoorbeeld de zware industrie en zwaar wegtransport. Voor andere vormen van opwekking van energie staat D66 open, met oog voor klimaat, milieu en mens.

Gouda Vitaal   

Maatregelen zoals isolatie van woningen, zonnepanelen en warmtepompen krijgen warme steun van Gouda Vitaal. Voor de beheersing van de grote hoeveelheid regenwater die soms in één bui valt, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk groen in de stad is. Daarbij zijn de tuinen van woningen heel belangrijk Gouda Vitaal hecht grote waarde aan participatie van de inwoners van Gouda en vindt het belangrijk om gebruik te maken van hun kennis en kunde. Lokaal beleid maak je samen met de inwoners.

GroenLinks   

De klimaatcrisis wacht niet, om de doelstellingen te halen moeten we nu actie ondernemen. Kernenergie kan alleen als we een duurzame oplossing hebben voor het kernafval en de centrale absoluut veilig is. Waterstof is een deel van de oplossing, intussen moeten we voor het andere deel aan de slag.

Partij van de Arbeid   

Kernenergie is geen optie. Vier jaar wachten levert een enorme achterstand op in het ontwikkelen van plannen. Het is wel van groot belang om de ontwikkeling van waterstoftoepassingen te blijven volgen en ook te stimuleren. De productie van waterstof kan een mooie aanvulling zijn op de al bestaande manieren om gebouwen CO2 neutraal te maken. Het is bijvoorbeeld een mogelijk alternatief om in oude binnesteden te gebruiken

Partij voor de Dieren   

Het is onduidelijk hoe lang het zal duren totdat er vanuit landelijke besluiten voldoende hernieuwbare energie zal worden opgewekt om te voldoen aan het Klimaatakkoord en andere internationale afspraken, en om klimaatverandering effectief tegen te gaan. Bovendien is kernenergie geen duurzame bron en er is nog broodnodig onderzoek en tijd nodig om echt groene waterstof te ontwikkelen Er is nog veel te winnen met inzet van andere bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Hier zetten wij graag op in.

SGP   

De SGP wil wel door met de plannen maar sluit nieuwe energiebronnen niet uit. Is sommige situaties moeten we wachten op betere opties die nu nog onbekend zijn.