Project

Kennisuitwisseling en studie met bewoners in Gouda

Geplaatst op 31 mei 2021, 17:30 uur

Energienetwerk Gouda onderhoudt een kennis(sen)netwerk om de energietransitie voor woningen en buurten te ondersteunen. 

Er is zoveel kennis onder bewoners, maar die moet toegankelijk zijn om anderen te ondersteunen. We onderzoeken, bedenken en bieden oplossingen op woning, buurt en wijkniveau in de energietransitie. En dat allemaal vrijwillig en onafhankelijk.

1. De magie van aquathermie: warmte uit oppervlaktewater is een mogelijke oplossing als vervanging van aardgas in wijken als Kort Haarlem, Plaswijck en de Slagenbuurt. Ook al start de Transitie Visie Warmte om dat te verkennen in Plaswijck, wij als bewoners willen dat verbreden naar de andere genoemde wijken. In Kort Haarlem is een concept plan ontwikkeld dat nu de eerste toets van haalbaarheid heeft doorstaan en nu onderzocht wordt op haalbare ruimtelijke inpassing. De discussie over wenselijkheid, over draagvlak en over de alternatieven kan beginnen. Voor betrokkenen in het plangebied is er op 6 februari een bijeenkomst.

2. Er is  behoefte aan zogenaamde arrangementen per woningtype: wat zijn passende isoaltiemaatregelen, hoe ver moet je gaan om de woning met 50 graden te kunnen verwarmen. Een eerste stap is gezet: onderzoek refrentiewoningen van Merosch naar 3 woningen in Kort Haarlem en 2 woningen in Achterwillens. Met deze gegevens worden blokken georganiseerd: een appgroep, ervaringen uitwisselen en plannen maken. Vervolgens zoeken we naar goede afspraken met lokale en regionale aanbieders van isolatie materialen voor vloer-, dak- en muurisolatie. Samen informatie verwerken en elkaar helpen met keuzes maken en zorgen dat er meer samen wordt aanbesteed en uitgevoerd.

3. VVE besturen helpen elkaar. De informatiebijeenkomst voor VVE over zonnepanelen op de gezamenlijk beheerde daken. Wie  wil dat niet? Maar het is een lastige procesgang. Goede voorbeelden helpen ons op weg. De bijeenkomst voor alle VVE's in Gouda is in Van Noord op 16 februari 2023. Zie VVE project op deze site.

Toelichting

Heb je een vraag die voor veel bewoners telt en waarop je antwoorden wenst? Laat het horen en we kijken samen welke mouw eraan te passen valt.

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Versnelling van de energietransitie door het aanschakelen van professionele bewoners op concrete thema's om de energietransitie in woningen en buurten te realiseren
Lopend
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Evert Hasselaar

Project volgens planning

Volgende actie is een bijeenkomst voor VVE besturen over zonnepanelen

0
Open de update in eigen pagina

Evert Hasselaar


Bijeenkomst voor VVE over verduurzaming in wijkcentrum Van Noord op 16 februari 2023 om half acht.

0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Rien van Rooij

zo 24 oktober 2021 19:30
Inmiddels zijn er meer (prijs gunstigere?) fabrikanten dan HR- c.q Triple Solar op de markt. Onder andere die achter de (bestaande) PV panelen gemonteerd kunnen worden. Onder andere; www.solarenergybooster.nl (i.c.m Nefit Compres 788i LW(M)F warmtrepomp welke tot 71 graden kan verwarmen.
https://www.... lees meer