Project

Delen van kennis en ervaring met energietransitie in wijken

Geplaatst op 31 mei 2021, 17:30 uur

Iedere wijk en buurt in Gouda volgt een unieke benadering om bewoners te bereiken rond energietransitie. Wie is niet nieuwsgierig naar succesvolle methoden en naar pogingen die voorlopig zijn afgevallen? 

We gaan ervaringen uitwisselen, om elkaar inspiratie te geven met goede voorbeelden. 

Draagvlak is het thema van een bijeenkomst op 20 juni in het Huis van de Stad. Doe mee!

Toelichting

Vanaf het opstellen van de eerste TransitieVisie Warmte zijn veel buurtgroepen aan de slag gegaan met plannen en steun voor maatregelen. De vraag is hoe je kennis overdraagt aan bewoners en hoe je draagvlak voor een ver gaande aanpak kunt bevorderen. In Achterwillens wordt de BuurtWarmteWijzer als methode ingezet: bewoners uitnodigingen om hun gegevens vergelijkbaar te maken voor de hele wijk, zodat met die gegevens goede voorstellen kunnen worden gemaakt. In Plaswijck worden regelmatig informatiebijeenkomsten belegd, zijn groepen actief met menukaarten voor de aanpak van woningen en collectieve inkoop. In de Ajourwijk zijn standaard maatregelen uitgewerkt in een toegankelijk boekje en kunnen bewoners sneller kiezen. In het onderzoeksgebied Warmtenet in Kort Haarlem  denkt men aan huiskamerbijeenkomsten als kleinste vorm van kennisuitwisseling en meningsvorming. De Energiekaravaan volgt in Ouwe Gouwe een aanbodgerichte aanpak vanuit enkele Goudse aannemingsbedrijven. Er zijn (niet geslaagde) ervaringen met referentiewoningen als hulpmiddel om inzicht te geven in mogelijkheden en kosten. Met financiële steun van Gouda wordt soms in kleiner verband ervaring opgedaan met methoden om kennis te verdiepen en bewoners te helpen met energiebesparende maatregelen.

De verschillen vallen op: a. aanpak met externe professionals of met deskundigheid in de buurt of stad; b. nadruk op informatie of op de "warme" persoonlijke ontmoetingen; c. accent op kostenbesparing of op duurzame ambitie of beide tegelijk. 

Het zal boeiend zijn om van elkaar te horen welke aanpak wordt gevolgd en waarover met wel of niet tevreden is. Samen kunnen we de goede voorbeelden ontdekken. Mooi om die dan als inspiratie voor andere buurten in te zetten. Ook de stedelijke aanpak helpen versterken. Want we moeten harder om een CO2 neutraal Gouda te bereiken, op tijd. 

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Succesvol draagvlak ontwikkelen voor een versnelde energietransitie.
Lopend
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Evert Hasselaar

Project volgens planning

Volgende actie is een bijeenkomst voor VVE besturen over zonnepanelen

0
Open de update in eigen pagina

Evert Hasselaar


Bijeenkomst voor VVE over verduurzaming in wijkcentrum Van Noord op 16 februari 2023 om half acht.

0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Rien van Rooij

zo 24 oktober 2021 19:30
Inmiddels zijn er meer (prijs gunstigere?) fabrikanten dan HR- c.q Triple Solar op de markt. Onder andere die achter de (bestaande) PV panelen gemonteerd kunnen worden. Onder andere; www.solarenergybooster.nl (i.c.m Nefit Compres 788i LW(M)F warmtrepomp welke tot 71 graden kan verwarmen.
https://www.... lees meer