Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?
In de verkenningsbuurt Kern Plaswijck heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om grote warmtenetten in Gouda aan te leggen. Bij een groot warmtenet krijgen meer dan 1500 huizen warm water uit ondergrondse leidingen in de straat. Uit de reacties op het onderzoek bleek onder meer dat woningbouwcorporaties bang zijn dat een groot warmtenet te duur kan worden voor hun huurders. Na het onderzoek hebben de burgemeester en wethouders van Gouda in juni besloten geen verder onderzoek te doen naar het aanleggen van grote warmtenetten in onze stad.
Ondertussen onderzoekt de gemeente in de wijk Kort Haarlem of daar een warmtenet voor ongeveer 600 huizen mogelijk is. De gemeente doet dit samen met bewoners, Stedin, woningbouwcorporaties, Hoogheemraadschap en anderen.
Ook verschillende energiecoöperaties (dat zijn groepen bewoners die streven naar duurzame en betaalbare energie in hun wijk) willen de mogelijkheid voor een warmtenet in hun wijk nog open houden. Want een warmtenet kan voordelig(er) zijn, minder geluidhinder van warmtepompen opleveren of minder ruimte innemen. Daarom hebben de energiecoöperaties aan de gemeente om uitleg gevraagd of die wel of niet wil doorgaan met warmtenetten in Gouda.
In zijn antwoord heeft de wethouder benadrukt dat warmtenetten tot 1500 huizen nog steeds mogelijk blijven. Om dat sneller dan nu mogelijk te maken, gaat hij beleid en regels uitwerken. Ook de wethouder vond dat de gemeente het besluit over warmtenetten beter had moeten uitleggen. Hij beloofde een beter overleg op te zetten tussen de gemeente en partijen die in Gouda met duurzame energie bezig zijn.
Dat sluit mooi aan bij de prettige samenwerking die de werkgroep BuurtWarmte Achterwillens al heeft met de betrokken ambtenaar. Want ook bij ons in Achterwillens is het de vraag of een warmtenet een goed idee voor de toekomst is. In september worden huiseigenaren in Achterwillens gevraagd daaraan mee te werken. Met als eerste stap het invullen van gegevens over de woning en energiegebruik op een website ‘Buurtwarmtewijzer’. Zo kunnen die bewoners aangeven hoe zij omgaan met energie en wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Natuurlijk is de Buurtwarmtewijzer vrijwillig en leggen die bewoners zich nergens op vast. Half september ontvangt elke huiseigenaar in de wijk Achterwillens hierover een brief van de gemeente.