Energiecoöperatie of energiegemeenschap?

Op het moment dat je dit leest, gaat de Initiatiefnota van Kamerlid Suzanne Kröger door Tweede Kamer. Haar nota gaat over "Energie met elkaar: energiecoöperaties als hart van ons energiesysteem".
Vandaag vijf moties! In één hiervan staat dat energiegemeenschappen gefaciliteerd moeten worden. Mooi! Dan volgt een betoog om deze ‘energiecoöperaties’ te faciliteren. Hûh, gaat het nu over energiegemeenschappen of energiecoöperaties? Wat is eigenlijk het verschil?
Een gemeenschap is een nieuwe rechtspositie tussen overheid, bewoners en markt. Energiegemeenschappen hebben in Europa recent een eigen positie gekregen. Kenmerken zijn dat ze democratisch georganiseerd zijn rond de vraag in een gebied naar o.a. energie, zeggenschap ligt bij lokale belanghebbenden en het doel is een of meer sociale of ecologische voordelen. Iedereen in dit gebied is automatisch deel van de gemeenschap.
Energiecoöperaties kunnen hun leden rondom energie van alles leveren: ze organiseren slim gebruik, deelvervoer, opwek of energiebesparing. Meestal niet vanuit de hyperlokale vraag van een buurt en/of bedrijventerrein, maar de behoefte van de leden is het perspectief.
Dus: een energiegemeenschap werkt vanuit een (gemeenschapseconomie brede) vraag, een coöperatie vanuit energieaanbod. Lees hieronder hoe De Groene Hub hier een fantastische analyse van maakte met zijn studenten en dit presenteerden aan een wereldwijde delegatie tijdens het Wetenschap met de Wijkfestival.