Stelling

Warmtenetten

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op gezamenlijke warmtenetten. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen loopt. Hiermee worden huizen en gebouwen verwarmd. Met deze netwerken verdwijnt het gebruik van aardgas, op een manier die voor iedereen (financieel) mogelijk is. De gemeente houdt zeggenschap en maakt onderzoek mogelijk. Ze werkt hiervoor samen met bedrijven, woningcorporaties en energiecoöperaties.

ChristenUnie   

We willen zo snel mogelijk van het gas af. Warmtenetten kunnen daarbij helpen, al is dit niet overal in Gouda de meeste geschikte oplossing. We vinden het belangrijk dat bewoners goed meegenomen worden hierbij.

D66   

D66 vindt het een slecht idee als we volledig afhankelijk zijn van marktpartijen. Dan bestaat het gevaar dat (groepen) mensen kunnen worden buitengesloten van energie. Dat mag niet. Iedereen moet een warm huis kunnen hebben, gegarandeerd. Dat kan alleen als energie een collectieve voorziening is. Met een privaat publieke samenwerking (overheid en marktpartijen werken samen) is collectiviteit beter gewaarborgd. D66 wil collectieven en stichtingen stimuleren om de energietransitie uit te voeren. D66 is voorstander van open warmtenetten (iedereen kan warmte leveren en krijgt daarvoor betaald door gebruikers, en iedereen kan zelf een warmteleverancier kiezen) waardoor gebruikers keuzevrijheid hebben.

Gouda Bewust   

Gouda Vitaal   

De gemeente moet voortrekker zijn op het gebied van duurzaamheid, door bijvoorbeeld duurzame eisen te stellen aan aanbestedingen,

GroenLinks   

Inwoners die geen warmtepomp kunnen betalen kunnen met deelname aan warmtenet bijdragen aan grote CO2 reductie. De verwarmingskosten mogen niet hoger zijn of worden dan de huidige kosten. Gebruikers (bijvoorbeeld huurders) van warmtenetten hebben zeggenschap over de investeringen en gebruik.

Kindpartij   

Alle onderzoek en/of experimenten om energiegebruik te miniseren moeten worden uitgevoerd.

Partij van de Arbeid   

Maar het aanleggen van warmtenetten is een van de mogelijkheden om huizen CO2-neutraal te maken. Per gebied of wijkgerichte aanpak moet blijken welke maatregelen het best passen. Een warmtenet is er daar een van. Voor welke maatregel ook gekozen wordt, in alle gevallen moet de medezeggenschap van bewoners gewaarborgd zijn.

Partij voor de Dieren   

Technische oplossingen zoals warmtenetten in te zetten in de inrichting van een duurzaam energiesysteem, maar alleen wanneer deze niet gevoed worden door restwarmte uit de fossiele industrie, bio-industrie of biomassacentrales. Energiebesparing en CO2-reductie van bedrijven is de belangrijkste stap die moet worden gezet in de energietransitie. Handhaving op de energiebesparingsplicht en de aankomende CO2-reductieplicht is daarom van het grootste belang voor Goudse bedrijven. Voor handhavingsdiensten moet dit prioriteit worden en indien nodig moeten hier op gemeentelijk niveau extra afspraken worden gemaakt met de Goudse bedrijven.

CDA   

Enkel gebruik van warmtenetten is voorlopig nog niet geschikt om alle woningen van warmte te voorzien. Aardgas is de komende jaren nog nodig als transitiebrandstof richting een volledig duurzame energievoorziening. Groen gas en waterstof zal gebruikt kunnen worden in de bestaande gasinfrastructuur.

Gemeentebelangen   

Geen gemeentelijke taak. Het is de vraag nog maar of het financieel mogelijk is.

Gouda Positief   

Warmtenetten op de schaal zoals voorgesteld in de WTV zijn niet haalbaar, de stad ligt jaren open en zeer waarschijnlijk stijgen de energielasten van mensen (we hebben een onderzoekje gedaan).

SGP   

De SGP zet in op wat de beste oplossing is voor Gouda, dat is niet overal een warmtenet. De SGP wil dat de gemeente faciliteert, de bewoners houden de regie.

VVD   

Gouda heeft geen grote leveranciers van restwarmte binnen de gemeentegrenzen, die warmte moet worden gemaakt in warmtecentrales. Energiecentrales worden tot 2050 met fossiele brandstof gestookt. De warmte en stroom die nodig zijn voor zo’n warmtenet wordt dus met aardgas, steenkool biogas of biomassa opgewekt. Daarmee wordt CO2 uitgestoten. Warmtenetten zijn dus voor Gouda geen manier om versneld minder CO2 uit te stoten en dat is nou juist het doel van de ambitie om versneld van het aardgas af te gaan. Daarnaast gaat de ontwikkeling in warmtepompen en warmteopslag snel en mag worden verwacht dat ze in de komende jaren steeds betaalbaarder worden. De kans is groot dat warmtepompen voor individueel gebruik de aanleg van warmtenetten overbodig maken. Het is dus beter om in Gouda de komende vier jaar uitdrukkelijk niet in te zetten op warmtenetten en om de tijd te nemen om uit de vele veelbelovende ontwikkelingen de beste oplossingen voor Gouda te kiezen.