Stelling

Lokaal eigenaarschap energieopwekking

Illustration
Gouda zorgt er de komende 4 jaar voor dat bewoners meer te zeggen hebben over de opwekking van hun energie. Dit doet de gemeente door een fonds op te richten waarmee projecten in de stad betaald kunnen worden.

CDA   

Lokaal eigenschap is belangrijk om zo veel mogelijk mensen mee te krijgen en te laten profiteren van de energietransitie.

ChristenUnie   

We willen graag een fonds om initiatieven op het gebied van duurzame energie te stimuleren.

Gemeentebelangen   

Om initiatieven van inwoners te ondersteunen. Fonds wel in beheer van gemeente.

Gouda Bewust   

GroenLinks   

Wij staan voor minimaal 50% lokaal eigenaarschap voor projecten in de stad. Hiermee wordt het draagvlak vergroot en profiteren inwoners ook financieel van de energietransitie.

Kindpartij   

Lokaal energie opwekken. Hoe in de praktijk ?

Partij van de Arbeid   

Dit doet de gemeente door o.a. een fonds op te richten voor projecten van buurt- en wijkbewoners die aan nauw omschreven voorwaarden voldoen. Het is extra belangrijk in het geval van warmtenetten, omdat daar slechts één leverancier is en de keuzevrijheid voor de consument vervalt. Dat moet worden gecompenseerd met zeggenschap.

Partij voor de Dieren   

etrokkenheid van inwoners wordt steeds belangrijker. Veel mensen willen meebeslissen over hun stad of buurt. Helaas komt participatie in Gouda vaak nog onvoldoende uit de verf en worden de initiatieven, de plannen of de zorgen van inwoners niet of onvoldoende meegewogen bij beslissingen van het gemeentebestuur. De Partij voor de Dieren wil dat Gouda positieve, concrete oplossingen van inwoners voor hun leefomgeving serieus neemt en zo mogelijk actief ondersteunt. Denk daarbij aan initiatieven als lokale energieopwekking, aanleg van groen en zorg in de buurt. Het inrichten van een fonds kan hierbij een goed instrument zijn.

D66   

Alle inwoners van Nederland hebben momenteel volledige zeggenschap over de opwekking van hun energie. Iedereen kan zijn eigen energieleverancier kiezen. Bij een aantal energieleveranciers kan tot op windmolen of zonneveldniveau gekozen worden waar hun energie wordt opgewekt. In Gouda is een aantal bedrijven actief die zich richten op de installatie, verkoop en financiering van duurzame energie, net als een aantal energiecoöperaties die zelf eigen projecten hebben opgezet, financieren en beheren. D66 juicht deze initiatieven toe en ziet dat bedrijven en energiecoöperaties deze projecten zelf van de grond krijgen. Financiering door de gemeente, en daarmee door onze inwoners, is daarom nu niet nodig. Inwoners kunnen, als zij dat willen, zelf investeren in energieprojecten. D66 is bereid om de komende vier jaar onderzoek te doen naar alternatieve vormen van eigenschap van energienetwerken zoals lokale grids waar onderling energie wordt uitgewisseld en een eventuele rol die de gemeente daar kan spelen.

Gouda Positief   

Leidt tot tweedeling in de maatschappij, tussen mensen die dit kunnen en willen en de rest die daar geen mogelijkheid voor heeft en niet wil.

Gouda Vitaal   

Het is van groot belang dat de gemeentelijke financiën op orde zijn. Dit kan allereerst worden bereikt door meer focus te leggen op de kerntaken van de gemeente.

SGP   

De SGP denkt dat het oprichten van een fonds niet de juiste wijze is. De SGP is voorstander dat de bewoners zeggenschap hebben en houden.

VVD   

Voor onze inwoners moet het recht op vrije keuze voor energieleveranciers gewaarborgd blijven. Deze invulling van lokaal eigenaarschap zien we echter niet zitten. De VVD is vóór stimulering van investeringen in duurzame energie door inwoners, bij voorkeur in de vorm van leningen. Een wildgroei aan fondsen, regelingen en steunmaatregelen is contraproductief.