Stelling

Opleiden nieuwe technici

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op het opleiden en trainen van meer technici. De gemeente werkt daarbij samen met scholen, bedrijven, woningcorporaties en andere organisaties. Ook betaalt de gemeente omscholingstrajecten.

ChristenUnie   

Wij vinden het belangrijk dat overheid, scholen en bedrijven goed samenwerken. Zonder goede technici komt energietransitie niet van de grond. We vinden het allereerst aan bedrijven om scholingskosten voor personeel te voldoen.

D66   

D66 wil meer aandacht voor techniekopleidingen. Voor de energietransitie zijn de komende jaren veel goed opgeleide technici nodig. Dit zijn de banen van de toekomst en er is een groot tekort aan goed geschoold technisch personeel. Via de Triple Helix (samenwerking tussen de overheid, ondernemingen en onderwijs) stuurt de gemeente op innovatie, ook op het gebied van technische opleidingen. D66 is voorstander van een leven lang leren. Een investering in een opleiding is een investering in jezelf. Daarom is op initiatief van D66 in 2020 het persoonlijk ontwikkelbudget van start gegaan. Iedereen kan hier een beroep op doen om (een deel van) een opleiding te financieren. Mensen die een beroep moeten doen op een “vanwerknaarwerk- regeling”, uitkering of bijstand zouden van deze voorliggende voorzieningen (financieel) gesteund kunnen worden voor omscholing.

Gouda Bewust   

Gouda Positief   

Maakbaarheid van de energietransitie is een grote zorg.

Gouda Vitaal   

GroenLinks   

Om de energietransitie een succes te maken hebben we mensen nodig met praktische opleiding. GroenLinks wil ook 500 extra stageplaatsen realiseren in het MBO.

Kindpartij   

Prachtig voorbeeld van energiebesparende plannen.

Partij van de Arbeid   

Een mooi plan. Er zijn nu al gratis omscholingstrajecten voor de technische sector. Het is goed dat daar meer aandacht naar uitgaat. Dit geldt voor de opleidingen, en voor stagemogelijkheden en banen. De gemeente kan daarbij een belangrijke rol spelen

Partij voor de Dieren   

Er is grote behoefte aan praktisch geschoolde vaklieden om de energietransitie en een circulaire economie mogelijk te maken. Gouda werkt wat ons betreft daarom voortaan samen met het lokale MBO om omscholingstrajecten te ontwerpen en promoten, speciaal gericht op vergroening en duurzaamheid.

SGP   

De SGP wil dat de gemeente scholen en bedrijven met elkaar in contact brengt en zo bijdraagt aan het trainen van meer technici. De SGP wil niet dat de gemeente de (volledige) omscholing betaalt.

VVD   

De VVD erkent het belang van goed opgeleide technici. Ook ziet de VVD op dit moment het tekort aan technici, met de gevolgen voor de ambities van Gouda. Echter is opleiden wel een landelijke taak, maar kan Gouda wel jongeren helpen inspireren om een technische studie te kiezen.

CDA   

De gemeente zet zeker in op samenwerkingsverbanden tussen scholen en bedrijfsleven, ook wanneer dit de energietransitie kan bevorderen. Of de gemeente deze omscholing zal bekostigen, valt nog te bezien.

Gemeentebelangen   

Geen taak van de gemeente maar van het onderwijs en bedrijfsleven.