Stelling

Onroerend Zaak Belasting (OZB)

Illustration
Gouda stimuleert vanaf 2023 dat pandeigenaren energiebesparende maatregelen nemen. Daarmee verbeteren ze hun energielabel. De gemeente maakt in de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor woningeigenaren verschil tussen energielabels.

CDA   

We zouden dit graag willen, maar het is juridisch onmogelijk en niet toegestaan om deze differentiatie aan te brengen.

D66   

D66 vindt het goed dat de gemeente doorgaat met de acties om panden te verduurzamen en energie te besparen. Ieder pand in Gouda is uniek (bouwjaar, bouwmaterialen) waardoor de mogelijkheden voor verduurzaming per pand sterk kunnen verschillen. Daardoor verschilt ook de investering die een eigenaar moet doen. Energielabel B of A bereiken voor een tussenwoning uit de jaren ’30 (zonder spouwmuur) is extreem kostbaar. Terwijl een net opgeleverde nieuwbouwwoning goed geïsoleerd is en een hoog energielabel heeft. Wel kunnen wij ons voorstellen dat pandeigenaren die een grote labelsprong maken door hun pand te verduurzamen hiervoor beloond worden..

Gemeentebelangen   

Mits feitelijk aan de hand van de energierekening kan worden aangetoond in welk energielabel de eigenaar zit. Dus niet nop basis van WOZ waarde. Minder OZB betalen wanneer je kan aantonen weinig energie te gebruiken.

Gouda Bewust   

Kindpartij   

Alle initiatieven voor energiebesparing moet je concretiseren en daar is dit een mooi voorbeeld van.

Partij voor de Dieren   

Wij willen dat er een groene heffingskorting op de onroerendezaakbelasting komt, zodat het financieel aantrekkelijker wordt om een huis of bedrijfspand te verduurzamen. Alleen, waarom wachten tot 2023?

ChristenUnie   

Hier is geen wettelijke basis voor. Het is ook niet eerlijk voor bijvoorbeeld eigenaren van (gemeentelijke) monumenten.

Gouda Positief   

Heeft niets met de OZB te maken, oneigenlijke inzet van deze belasting.

Gouda Vitaal   

Het is van groot belang dat de gemeentelijke financiën op orde zijn. Dit kan allereerst worden bereikt door meer focus te leggen op de kerntaken van de gemeente. Een goed sociaal beleid is voor Gouda Vitaal hier een onderdeel van. Door het beleid van de Rijksoverheid stijgen de lasten voor de burgers de komende jaren fors, terwijl helaas voor een hele grote groep mensen hun inkomen achterblijft. Dit betekent dat de gemeente zich moet inzetten om de gemeentelijke lasten te beperken; en zeker niet te laten stijgen. Dit vereist dat de financiën op orde zijn en de uitgaven worden beheerst

GroenLinks   

Een label zegt niets over het werkelijke verbruik. De vervuiler betaalt, we willen op basis van de werkelijke CO2 uitstoot belasten. En dit zou eigenaren van oude (monumentale) panden onevenredig belasten.

Partij van de Arbeid   

Bij deze maatregel loopt de bewoner met de smalle beurs het risico de dupe te worden. Dat moet zeker worden voorkomen

SGP   

De SGP vindt dat pandeigenaren en marktpartijen elkaar zelf goed kunnen vinden. Naar behoefte is er via de gemeente wel informatie beschikbaar. De SGP is tegen verschil in OZB op basis van energielabel, mensen met een zuinigere woning hebben al voordeel via hun energierekening. De SGP is tegen verschil in OZB op basis van energielabel, zeker voor panden die monument zijn, daar is vaak minder mogelijk en we willen deze panden wel graag bewoond houden!

VVD   

Woningeigenaren die hun woning met subsidie en steun van de gemeente isoleren merken dat aan hun energierekening, daar vind de stimulans plaats. OZB is een belasting die naar mening van de VVD sowieso omlaag moet, het nemen van duurzame maatregelen mag niet leiden tot verhoging van de OZB.