Stelling

Zonnepanelen en nieuwe windmolens

Illustration
Gouda zet de komende 4 jaar in op het plaatsen van zonnepanelen en nieuwe windmolens binnen de Goudse gemeentegrenzen.

CDA   

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op daken binnen de gemeente. Voor windmolens geldt dat de omgeving hiermee akkoord dient te gaan.

ChristenUnie   

We willen meer zonnepanelen. Voor windmolens is er helaas geen plek in Gouda.

D66   

Gouda werkt samen met een aantal buurgemeenten aan de Regionale Energie Strategie (RES) om te bepalen hoeveel duurzame energie waar kan worden opgewekt. Gouda is een grote gemeente in de regio en heeft veel energie nodig. Maar binnen de gemeentegrenzen is weinig ruimte voor grootschalige energieopwekking. D66 vindt het belangrijk dat ook Gouda bijdraagt aan het opwekken van duurzame energie. Dit zou door middel van één of meer windmolens kunnen en plaatsen van zonnepanelen op grote daken.

GroenLinks   

Gouda heeft een beperkte ruimte. Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk onze energie opleveren. Nieuwe (kleine) windmolens kunnen alleen als die geen overlast veroorzaken. En we staan voor minimaal 50% lokaal eigenaarschap.

Kindpartij   

Alle initiatieven voor energiebesparing moet je concretiseren en daar is dit een mooi voorbeeld van.

Partij van de Arbeid   

Maar gezien het gebrek aan ruimte om op Gouds grondgebied voldoende molens te plaatsen zal in eerste instantie begonnen worden met zoeken van grote en geschikte bedrijfsdaken om daar zonnepanelen op te leggen. Het plaatsen van windmolens moet in nauw overleg met de omwonenden.

Partij voor de Dieren   

We moeten, naast het radicaal verminderen van energieverbruik, vol inzetten op fossielvrije energie uit zon en wind, daar waar het kan. Daarbij dienen wel strikte eisen voor duurzaamheid en veiligheid om te bepalen welke vormen van energie- opwek duurzaam en veilig zijn en welke niet. Er komen bijvoorbeeld geen zonneparken in, en aangrenzend aan, de natuur. Daarnaast is het stimuleren van windenergie op locaties waar mensen, dieren en natuur er geen of weinig hinder van ondervinden, bijvoorbeeld langs snelwegen en op industrieterreinen van groot belang. Ook hier geldt: er komen geen windturbines in natuurgebieden en in gebieden met kwetsbare vogel- of vleermuispopulaties. Gouda is te klein voor het plaatsen van grote windturbines binnen de gemeentegrenzen. Wel stimuleert de gemeente het gebruik van kleine, lokale turbines die binnen de leefomgeving passen. Vervolgens worden windturbines aangelegd met alle mogelijke en voor de locatie relevante maatregelen om slachtoffers onder vogels en vleermuizen zoveel mogelijk te voorkomen, zoals een ‘stilstandvoorziening’ en een zwarte wiek. Ten slotte worden windturbines en zonnepanelen zo duurzaam mogelijk geproduceerd, met zo veel als mogelijk gerecyclede materialen en van duurzame (lokale) leveranciers.

Gemeentebelangen   

Wel ruimte voor plaatsen van zonnepanelen maar niet voor windmolens. Gouda heeft zich hierover al uitgesproken in het kader van de RES. Deze RES regionaal bezien.

Gouda Bewust   

Gouda Positief   

Zon op dak ja. Windmolens nee.

Gouda Vitaal   

Maatregelen zoals isolatie van woningen, zonnepanelen en warmtepompen krijgen warme steun van Gouda Vitaal. Voor de beheersing van de grote hoeveelheid regenwater die soms in één bui valt, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk groen in de stad is. In Gouda staat 1 windmolen, er is geen ruimte voor 2de binnen de gemeentegrens.

SGP   

Er kunnen geen windmolens meer bij in de gemeente Gouda conform wet en regelgeving. Natuurlijk 'zetten we in op zonnepanelen', maar alleen op daken en uit het zicht. Zeker niet in het groen.

VVD   

De VVD heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat er ingezet moet worden op duurzame vormen van energie. Echter horen windturbines binnen de gemeentegrenzen daar niet bij. Zonnepanelen vormen voor ons wel een deel van de oplossing binnen of nabij de gemeentegrenzen, bijvoorbeeld door zon-op-dak en middels collectoren bij of langs wegen zoals de A12.