De buurt Kort Haarlem

Kort Haarlem, gelegen in de gelijknamige wijk Kort Haarlem, is een levendige buurt die zeer gewaardeerd wordt door haar bewoners. De buurt heeft een oppervlak van 52 hectare en een bevolking van 4.025 inwoners. De buurt is gelegen aan de rand van de binnenstad, wordt begrensd door de singel aan de westkant, terwijl aan de oostkant de buurt grenst tegen de buurt Vreewijk.

Kort Haarlem is voor het overgrote gedeelte gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw. De gebogen wegen in het midden geven de buurt een speels karakter. De hogere woningen aan de Krugerlaan en de Burgermeester Martensingel geven de buurt allure.

Een bijzondere plek van de buurt is te vinden in het centrum, namelijk het Tuindorp de Josephbuurt. Dit charmante buurtje bestaat uit karakteristieke woningen uit de jaren 20 en 30, die geliefd zijn onder de bewoners. Bovendien geniet de Josephbuurt de bescherming van de gemeente als een historisch stadsgezicht, waardoor de unieke architectuur en erfgoedwaarde behouden blijven. In 2000 onderging deze buurt een renovatie, waarbij de woningen werden voorzien van dubbel glas.

De laatste ontwikkeling in Kort Haarlem vond plaats in 2022, toen 100 woningen aan de IJsellaan en FW. Reitzstraat een uitgebreide renovatie ondergingen. Deze renovatie was gericht op het toekomstbestendig maken van de woningen, waarbij volledige isolatie werd aangebracht in het dak, de gevel en de vloer. Op deze manier werden de woningen uitgerust om te voldoen aan de standaarden van deze tijd, terwijl het comfort en de duurzaamheid werden verbeterd.

image
image