Monumenten

Het verduurzamen van monumenten is een complexe uitdaging vanwege de historische waarde en vaak kwetsbare bouwmaterialen van deze gebouwen. Toch is het mogelijk om ook monumenten op een duurzame manier te renoveren en te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat voor veel aanpassingen aan een monument een omgevingsvergunning nodig is. Hier zijn enkele mogelijkheden en technieken die kunnen worden toegepast:

  • Energie-efficiënte isolatie: Een belangrijke stap is het verbeteren van de isolatie van het gebouw zonder afbreuk te doen aan de historische kenmerken. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van innovatieve isolatiematerialen die dunner en flexibeler zijn, zodat ze in bestaande structuren kunnen worden geïntegreerd zonder ingrijpende wijzigingen.
  • Slimme verwarmingssystemen: Na het verbeteren van de isolatiewaarde naar een energielabel C of lager behoort een energiezuinige verwarmingssysteem ook tot de mogelijkheden. Hierbij valt te denken aan warmtepompen, zonneboilers en biomassaverwarming. Het is belangrijk om de systemen zorgvuldig te ontwerpen en te integreren, rekening houdend met de specifieke behoeften van het monument en de mogelijke impact op de bouwmaterialen.
  • Monitoring en regeling: Het toepassen van monitoring- en regelsystemen kan helpen bij het optimaliseren van het energieverbruik in monumenten. Dit kan bijvoorbeeld het regelen van de verwarming, ventilatie en verlichting op basis van de aanwezigheid van mensen en de behoeften van het gebouw omvatten.


Bij het verduurzamen van monumenten is het belangrijk om een balans te vinden tussen het behoud van de historische waarde en het realiseren van energie-efficiëntie. Het inschakelen van experts op het gebied van monumentenzorg, architectuur en duurzaamheid is van belang om ervoor te zorgen dat de verduurzamingsmaatregelen zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. Tot slot volgen hieronder nog een aantal veelgestelde vragen over het verduurzamen van monumenten.

Ja, naast de subsidies voor onderhoud en restauratie, zijn er vanuit de gemeente Gouda subsidies voor het verduurzamen van monumenten.

Zo kun je 50% korting krijgen voor de omgevingsvergunning. Als de kosten van het duurzaam maken van jouw monument minder zijn dan  € 20.000,-, kost de vergunning € 162,50, als de kosten meer zijn dan  € 20.000,-, kost de vergunning € 325,-.

Daarnaast krijg je 50% korting, met een maximum van € 1.750,- excl. BTW, op de diensten van een Duurzame Monumenten adviseur (DuMo-adviseur) van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Wanneer je in een monument woont dan moet je meestal een vergunning aanvragen.

Als je huis geen momnument is dan hangt het af van wat je precies wilt gaan doen om je huis duurzamer te maken. Als je aanpassingen maakt aan de voorkant van je huis, aan de zijkant, of aan het dak, en deze zijn zichtbaar vanaf de straat, dan moet je daarvoor een vergunning aanvragen. Maar als de veranderingen makkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden, niet te zien zijn vanaf de straat, en aan de achterkant van het gebouw plaatsvinden, dan heb je geen vergunning nodig.

Twijfel je neem dan contact op met het omgevingsloket van de gemeente Gouda.

Als eerste kun je de dakenkaart bekijken om te zien of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw monument te plaatsen. Wanneer dat mogelijk is, dan is de volgende stap om een vergunning aan te vragen. Het is ook belangrijk om na te gaan of de constructie van het dak sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen. In de regeling erfgoed en duurzaamheid Gouda kun je lezen aan welke andere voorwaarden je dak moet voldoen als je zonnepanelen wilt installeren. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het omgevingsloket die te bereiken is op het telefoonnummer 14 0182, of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl.