Update

Update bij Ajourwijk

Geplaatst op 8 juli 2024, 21:57 uur
Illustration
Project volgens planning

Update Ajour Duurzaam 2024
In dit bericht geeft de werkgroep Ajour Duurzaam graag een update van alle lopende verduurzamingen die we dit jaar in onze wijk hebben gestart. Voor alle werkzaamheden geldt dat wijkbewoners nog kunnen meedoen. Stuur daarvoor dan een berichtje aan duurzaam@ajour.nl. De werkgroep zorgt er dan voor dat je in contact komt met de leveranciers. De groepskorting geldt nog heel 2024.

Kierenjacht
In april zijn er 22 woningen gescand door met de energy blower. De kierenjachtrapporten zijn geanalyseerd en later dit jaar zal er een uitgebreide Ajour Kierenjachtrapportage in de wijk worden verspreid. Om een tipje van de sluier op te lichten, zijn hier alvast enkele verrassende constateringen. 

  • Bij 95% van de gemeten huizen zijn kieren aanwezig in de dakconstructie.
  • Bij 91% van de huizen zijn kieren rondom dak-doorvoeren van CV en Airconditioning.
  • Bij 41% van de huizen zijn kieren gemeten in de buitenmuur bij doorvoeren van Airco’s en zonnepanelen.
  • Opmerkelijke tochtgaten zijn bij ophangbeugels van radiatoren.
  • 36% van alle luchtlekken zijn rondom kozijnen.
  • Voordeuren en brievenbussen scoren zoals verwacht hoog in het lekken van warme lucht: 32% van alle lekkages in de huizen zijn hierop terug te voeren.

    Veel kieren zijn met eenvoudige middelen te dichten. Bijvoorbeeld met luchtdichte tape en acrylaatkit. Dit is makkelijk zelf te doen. Als je het wilt laten doen, kan de werkgroep de contactgegevens van diverse bedrijven leveren.

    Warmtescan met een drone
    Zoals Kierenjacht warmteverliezen meet binnen in je huis, meet de warmtescans met een vliegende drone aan de buitenkant van onze woningen. In de komende maanden worden tien woningen op deze manier gescand. Voorwaarde hiervoor is wel dat het buiten koud is en binnen de kachel brandt. Een optimale meting kan plaatsvinden bij een verschil van ten minste 15 graden Celsius tussen de temperaturen binnen en buiten. Op dit moment wordt er geïnventariseerd bij welke woningen dit gaat plaatsvinden. Zodra we de data van uitvoering weten, zullen we dit op tijd in de wijk kenbaar maken. 

    Zonnepanelen
    De werkgroep heeft twee bedrijven geselecteerd om offertes te mogen uitbrengen. In mei zijn de meeste opdrachten verstrekt en de komende weken worden de laatste huizen in deze ronde van zonnepanelen voorzien. Ondanks dat de saldering (misschien) over enkele jaren wordt afgeschaft, zijn zonnepanelen van alle duurzaamheidsmaatregelen zeer aan te raden en worden de kosten binnen afzienbare tijd terugverdiend.

    Dakisolatie (binnenzijde)
    Onze daken zijn goed te isoleren aan de binnenzijde van het dakbeschot. Hoewel dit enigszins ten koste gaat van de binnenruimte, hoeven er geen grootschalige verbouwingen plaats te vinden en is het ook niet nodig dat de buren meedoen. 

    Er worden op dit moment opnames gedaan voor offertes in de wijk. Het uitvoerende bedrijf past isolatieplaten toe van het merk Agnes met een mooi afgewerkte toplaag. De platen zijn een beetje duurder dan een constructie met glaswol en gipsplaten, maar er zijn geen kosten voor het afwerken.

    Spouwmuurisolatie
    Vanwege de Omgevingswet is het noodzakelijk om natuurvriendelijk te isoleren. Het zonder meer vullen van spouwmuren is niet toegestaan, omdat er vogelnesten en vleermuizen kunnen zitten in de spouw. Daarom is het nodig dat, buiten het broedseizoen, aan voornamelijk vleermuizen een nieuwe rustplaats wordt aangeboden. 

    Onlangs inventariseerden we het animo voor spouwmuurisolatie in onze wijk. De adressen van de geïnteresseerden zijn doorgegeven aan een gecertificeerd bedrijf dat offertes gaat opstellen. In eerste instantie komen er vleermuiskastjes aan de buitenmuren en worden de vleermuizen uit de spouwmuur geweerd door terugslagklepjes te plaatsen. Ten minste 5 dagen daarna kan er worden begonnen met het vullen van de spouwmuur.

    Glasisolatie
    In de enquête van begin dit jaar hebben 14 bewoners aangegeven interesse te hebben om glas te vervangen. Hoewel vacuümglas het duurste is, isoleert het het beste van alle soorten isolatieglas. Maar tripple-glas en HR++ dubbelglas isoleren ook goed en zijn al sneller beter dan het huidige dubbelglas in onze woningen. Binnenkort wordt geïnventariseerd wie er een offerte wil laten maken. Voor subsidie is het nodig dat er ten minste 8 m2 glas wordt vervangen, maar ook zonder subsidie wordt de aanschafprijs op den duur terugverdiend door vermindering van warmteverlies door het glas.

    Vloerisolatie
    De vloerisolatieronde door middel van PIF tegen de onderkant van de vloer en een isolerend zeil op de bodem van de kruipruimte is inmiddels in de wijk afgerond. Bij sommige huizen moest er veel grondwater worden weggepompt en bij andere huizen was de kruipruimte juist droog. De aannemer, IsolatieInHuis, heeft uiteindelijk dubbele groepskorting gegeven, omdat hij in de prijsafspraken met de werkgroep een vergissing had gemaakt. Heel coulant dat ze na enig onderhandelen met de werkgroep hun lage prijzen hebben gehandhaafd. De werkgroep is zeer tevreden met deze aannemer en ook de bewoners in onze wijk zijn positief over de uitvoering van het werk en de vriendelijke vaklui.

    Rabatdelen isoleren
    De werkgroep is op zoek naar bedrijven die de rabatdelen kunnen isoleren en eventueel geheel vervangen. De reeds benaderde aannemers zijn allemaal druk bezet en kunnen niet op korte termijn worden ingezet. Ze maken niet eens offertes en zeggen vol te zitten tot eind 2025. De werkgroep roept daarom medebewoners op die de rabatdelen al hebben laten isoleren om hun ervaringen te delen en de contactgegevens van de uitvoerende partijen door te geven aan de werkgroep.

    Voordeurisolatie
    De originele voordeuren van onze wijk zijn vaak een grote bron van de warmteverliezen uit huis. Je kunt zelf veel doen aan de deur door middel van diverse soorten rubberen strips.

    Het is beter om de voordeur geheel te vervangen. De Energiecoöperatie Gouda heeft bij een deurenfabriek in Nederland speciaal voor de Ajourwijk een super-isolerende deur laten ontwerpen. Binnenkort zal er meer informatie worden verstrekt aan de bewoners die in de enquête hebben aangegeven een nieuwe deur te willen overwegen. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij duurzaam@ajour.nl

    Voordeurvervanging
    De werkgroep attendeert de Ajourwijk graag op de doorlopende actie van de Energiecoöperatie voor het vervangen van Goudse voordeuren door een nieuwe super-goed-geïsoleerde deur. Met onderstaande link, kunt u aangeven dat u voor uw woning een prijsopgave wilt ontvangen.

    Afzender
    Heeft betrekking op project