Bericht

Cursus "Gluren bij de buren 2.0"

Geplaatst op 22 september 2023, 13:26 uur
Illustration

Wij (Ronald en Marten) zijn twee binnenstadbewoners die de afgelopen jaren ons monumentale huis verduurzaamd hebben. We hebben met vallen en opstaan geleerd wat werkt en niet werkt, en willen deze kennis graag verspreiden. Daarom willen een cursus aanbieden aan geinteresseerde (binnen)stadsbewoners die graag hun (monumentale) huis willen verduurzamen, maar veel vragen hebben hoe. Met de cursus willen we een bijdrage aan het milieu leveren door onze kennis door te geven en handvatten bieden over energieverbruik, besparingen en binnenklimaat. We willen dat de cursusgroep zelf aan de slag gaat met het meten van energie en binnenklimaat, zodat we deze met de groep kunnen bespreken en kunnen discussieren waar verbeteringen mogelijk zijn.

Sommige vragen die we hopen te beantwoorden voor jullie en met jullie zijn:
* Hoeveel electra en gas verbruikt mijn huis elke dag? Hoe hangt dit af van het seizoen, buitentemperatuur, gedrag, etc?
* Hoe goed is mijn huis geisoleerd, ofwel hoeveel warmte gaat er dagelijks in en uit mijn huis?
* Wat zijn gemakkelijke manieren om te verduurzamen?
* Als ik de isolatie in mijn huis verbeterd heb, wat gebeurt er dan met mijn binnenklimaat, specifiek de luchtvochtigheid en CO2-percentages in mijn huis? Hoe kan ik problemen voorkomen en oplossen?

Wat wij vragen is enthousiasme en jullie tijd om de gegevens te verzamelen. Idealiter schaf je hier meters voor aan (een youless LS120 voor gas/electra en een Netatmo Slim Weerstation voor co2 en luchtvochtigheid). Deze data zullen wij in een model stoppen, zodat we hier conclusies over kunnen trekken.

We gaan uit van maximaal 20 deelnemers en hebben een voorkeur voor lastige panden (beschermd stadsgezicht,
monumenten, oude huizen).

We beogen vier avonden van 2 uur. De eerste avond is woensdag 25 oktober 20:00-22:00. We vragen een kleine bijdrage van in totaal 20,- voor onkosten zoals koffie/thee/etc.

Mocht je geinteresseerd zijn of vragen hebben, laat het ons dan weten via Ronalddenboogert@gmail.com. Graag een korte motivatie meegeven, soort pand, verwachtingen, eigen bijdrage aan dit project (specifieke kennis of ervaring).

 

Deel dit:
1 reactie

Leon van der Meij

zo 1 oktober 2023 20:09
Leuk & interessant, ik haak aan!