Bericht

Gouds Isolatieplan: advies, isoleren, acties en energie besparen

Geplaatst op 23 december 2022, 17:28 uur
Illustration

De gemeente Gouda gaat de komende jaren eigenaren van woningen helpen bij het isoleren van hun huis op weg naar een aardgasvrije stad.

Wethouder Duurzaamheid Michel Klijmij-van der Laan “Ik ben blij dat wij met het Gouds Isolatieprogramma inwoners kunnen ondersteunen. De overgang naar een aardgasvrije stad is heel belangrijk voor onze toekomst en voor de toekomst van Gouda. Tegelijkertijd heeft deze overgang voor iedereen enorme gevolgen. Dan is het fijn om samen te werken en je gesteund te voelen.”

Isoleren is belangrijk om de warmte binnen te houden
Om een woning of gebouw klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst, moet eerst de warmte binnen blijven, door isolatie van de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Het Gouds Isolatieprogramma, het zogenoemde GIP, helpt daarbij.

We beginnen waar de hulp het hardst nodig is

  • In 2023 en 2024 start de gemeente met de woningen met energielabel E, F en G. Er komen inkoopacties en meer subsidies voor deze woningen.
  • Ook is er hulp voor huishoudens die problemen hebben met het betalen van de energierekening, (voor geldproblemen: klik hier)
  • Monumenten en panden met beschermd stadsgezicht krijgen vanwege hun bijzondere kenmerken ook subsidie voor isolatie.
  • Energieklussers zullen i.s.m. woningcorporaties per straat kleine maatregelen uitvoeren om te besparen op het energieverbruik.
  • Het mobiele energieloket staat op verschillende plaatsen in de stad. Via de krant of social media worden de locaties bekend gemaakt. Hier kan iedereen gratis advies vragen over isoleren en energie besparen.

De gemeente denkt vanaf 2024 ondersteuning te kunnen bieden aan verenigingen van eigenaren, particuliere verhuurders en woningen van woningcorporaties. Klik hier voor meer informatie

Deel dit: