Bericht

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Geplaatst op 30 oktober 2023, 12:00 uur
Illustration

“Kunnen en willen we in de toekomst de warmte uit de Reeuwijkse Plassen gebruiken om onze huizen hier in de wijk te verwarmen?”  Deze vraag heeft een aantal bewoners in beweging gezet. Als werkgroep “BuurtWarmte Achterwillens” gaan zij onderzoeken of zoiets mogelijk is en wat de wijkbewoners ervan vinden. De vraag is niet zo maar met ja of nee te beantwoorden.  Naast technische en financiële vragen gaat het vooral ook om wat huiseigenaren al gedaan hebben en wat ze willen en kunnen. Zien zij ook “buurtwarmte” zitten  als een stap naar een duurzame energie voorziening?

 Heb je zin en vind je het belangrijk om op enigerlei wijze mee te doen? Meld je dan aan via een mail naar buurtwarmte@achterwillens.eu  en vertel ons wat je zou kunnen of willen doen.

Met steun van de gemeente Gouda vragen we een bedrijf om advies over mogelijke energie-netwerken in de wijk of andere oplossingen. De werkgroep heeft gekozen voor de “BuurtWarmteWijzer”  van “EarlyBirds”. Dit bedrijf begint met het verzamelen van de openbare informatie over onze huizen en wijk. Daarmee wordt onder andere het huidige energieverbruik bekend.

Naast de overeenkomsten in de huizen in onze wijk zijn er ook verschillen in gebruik. Bijvoorbeeld verschillen in aantal bewoners, isolatie, warmwatergebruik en wat een aangename temperatuur is. En tegenwoordig gaat het niet meer alleen om verwarming, maar mogelijk ook om het koelen van onze huizen. Om al die verschillen en mogelijkheden zo goed mogelijk te beantwoorden hebben we ook de hulp van vele bewoners nodig.  

Binnenkort maken we “BuurtWarmte Achterwillens” bekend via posters, brieven, Goudse websites, mail, enzovoorts. Daarna volgt de uitnodiging aan alle huiseigenaren om jouw woonsituatie en wensen aan te geven via een app of op papier. En als je daaraan meewerkt krijg je volgend jaar adviezen die nog beter op jouw woonsituatie en wensen zijn afgestemd. Met al die gegevens gaat de werkgroep weer aan de slag om voorstellen te maken voor een lokale, duurzame energie voorziening. En tenslotte kun je ons weer laten weten welke oplossing je voorkeur heeft! 

In een volgende fase gaan we dan een of meer voorstellen maken hoe “BuurtWarmte Achterwillens” eruit kan zien.

Dit is geen nieuw idee. In de gemeente Zoeterwoude-Rijndijk hebben we gehoord en gezien hoe tevreden men daar is over deze aanpak en de samenwerking tussen bewoners en gemeente. We gaan dus de BuurtWarmteWijzer  in onze wijk toepassen. Daarvoor verstrekt de gemeente Gouda subsidie. En als het goed werkt in Achterwillens kan deze aanpak ook in andere wijken in Gouda toegepast worden.

Meer informatie is te vinden op deze websites:

ZoeterwoudeGaatGoed en
BuurtWarmteWijzer

Deel dit: