Bericht

Gemeenten krijgen ook (wat?) geld voor meewerken aan Nat Isolatieprogramma

Geplaatst op 18 november 2021, 22:41 uur
Illustration

In een brief d.d. 12 november 2021 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Tweede Kamer geïnformeerd over de hoofdlijnen van het Nationaal Isolatieprogramma. Voor de uitvoering daarvan in de periode 2022-2024 heeft het kabinet 514 miljoen euro uitgetrokken. 

"Het doel van het nationaal isolatieprogramma is het isoleren van woningen die nu nog slecht geïsoleerd zijn. Het is immers essentieel de vraag naar energie terug te brengen, om dan in de resterende vraag te kunnen voorzien met duurzame energiebronnen. Dat draagt bij aan CO2-reductie en leidt bovendien tot lagere energielasten voor bewoners."

Subsidiebedragen voor de verschillende isolatiemaatregelen zullen worden verhoogd, waardoor het gemiddelde subsidiepercentage wordt opgehoogd van 20% naar 30%. Ook andere financieringsvormen komen aan bod. "Parallel daaraan bekijk ik met gemeenten hoe kwetsbare huishoudens, in het bijzonder de huishoudens met een relatief laag inkomen en een hoge energierekening, aanvullend ondersteund kunnen worden bij het nemen van grotere isolatiemaatregelen zoals vloer-, gevel- en dakisolatie. Daarbij valt te denken aan ondersteuning via gemeentelijke energieloketten, aansluiting bij lokale bewonersinitiatieven, bundeling van subsidieaanvragen in het kader van een contingentenaanpak en aan betere koppeling van lokale subsidies (of vouchers) aan de landelijke subsidieregelingen. Door een slimme koppeling van de lokale aanpak aan de landelijke instrumenten, zoals de breed toegankelijke ISDE-subsidies, zal een grotere impact op het contingent slecht geïsoleerde woningen bereikt kunnen worden. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om op lokaal niveau maatwerk en goede ontzorging te leveren. Ik ben daarover met gemeenten en de VNG in overleg."

In een bijlage wordt ondr meer ingegaan op de "Middelen voor gemeenten voor een lokale aanpak". Daarover staat: "Veel gemeenten hebben reeds beleid ontwikkeld gericht op reductie van energiegebruik van huishoudens (o.a. via de regeling reductie energiegebruik woningen) en daar een infrastructuur voor staan via energieloketten, energiecoaches, isolatieteams, woningcorporaties etc. Dankzij hun kennis van de lokale situatie kunnen gemeenten maatwerk bieden en zo huishoudens bereiken die via landelijke kanalen moeilijk kunnen worden bereikt. Gemeenten kunnen
deze huishoudens helpen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van ISDE-subsidie of andere financiering. Door gemeenten de ruimte te geven om aan te sluiten bij de lokale infrastructuur, aanpak en instrumentkeuze kan de huidige lokale aanpak, om met maatwerk extra ondersteuning te bieden, worden voortgezet en versterkt.
De lokale aanpak kan worden vormgegeven als onderdeel van de wijkaanpak of met een andersoortige collectieve aanpak, die door lokale of regionale marktpartijen wordt aangeboden. Verder kunnen gemeenten de middelen gericht inzetten voor lage inkomens die wonen in slecht geïsoleerde woningen. De inzet op slecht geïsoleerde woningen zal bij de vormgeving van de lokale aanpak als een selectiecriterium gehanteerd worden. 
Voor de lokale aanpak wordt 148,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, inclusief uitvoeringskosten. Het streven is de regeling medio 2022 open te stellen. Over de uitwerking ga ik de komende periode met gemeenten en VNG in overleg. Er wordt nadrukkelijk een koppeling tussen de lokale collectieve aanpak en de goede benutting van de ISDE beoogd, zodat lokale instrumenten (zoals vouchers) gericht op slecht geïsoleerde woningen en kwetsbare huishoudens niet als alternatief maar als aanvulling op de landelijk beschikbare subsidies kunnen worden ingezet. Dit versterkt de onderlinge samenhang tussen de lokale aanpak en landelijke instrumenten. "

De gemeente krijgt dus wat geld voor uitvoeringskosten. Belangrijk is om te beseffen dat het NIP vooralsnog dus alleen de periode 2022-2024 bestrijkt. Dus lijkt het me zaak dat de gemeente zorgt in de startblokken te staan om alle benodigde stappen te zetten om snel toepassing te kunnen geven aan de regeling voor de lokale aanpak.

Deel dit: