Dakisolatie

Het toepassen van dakisolatie is een waardevolle investering om energie te besparen en het comfortniveau van je huis te verbeteren. Op het moment dat jouw zolder nog niet is geïsoleerd en je er voor kiest om het dak zelf te isoleren, kan je de kosten voor de dakisolatie al in één jaar tijd terugverdienen.

Hier volgt een stappenplan dat je kunt volgen wanneer je besluit om dakisolatie toe te passen:

1. Inspecteer het dak: Inspecteer je dak grondig om eventuele lekken, beschadigingen en ruimten zonder isolatie te identificeren. Kijk naar het type dak dat je hebt (schuin, plat, gemansardeerd) en kies wat de meest geschikt plek is om te isoleren voor jouw situatie.

2. Kies isolatiemethode: Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren. Waarvan er twee het meest worden toegepast. Het aanbrengen van de isolatie aan de binnenzijde en het isoleren aan de buitenzijde tegen de bouwconstructie. Bij een betonnen plat dak geniet aan de buitenkant de voorkeur. Bij het zelf aanbrengen van isolatie bij een schuin dak wordt er vaak gekozen voor de binnenkant.

3. Kies het isolatiemateriaal: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol, EPS, PIR en PUR. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen betreft isolatie, brandwerendheid, geluidsisolatie en prijs. Kies een materiaal dat past bij jouw behoeften en het beschikbare budget, maar ook aan de vereiste brandveiligheidsvoorschriften voldoet. Bij een plat dak zijn XPS-platen het overwegen waard. Dit omdat ze zeer drukvast zijn en goed tegen vocht bestand zijn.

4. Bereken de isolatiedikte: De mate van isolatie die nodig is, wordt bepaald door het type dak en de gewenste isolatiewaarde. Laat een warmteverliesberekening uitvoeren of raadpleeg een expert om de benodigde isolatiedikte te bepalen.

5. Bereid je dak voor: Zorg ervoor dat je dak in goede conditie verkeert, zonder lekkages of andere schade. Verwijder ook eventuele oude dakbedekking die in slechte staat is. Je dak moet vrij zijn van vuil, aangekoekt mos of kunstmatige lagen.

6. Controleer op vocht: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vochtige plekken of schimmelproblemen aanwezig zijn in de dakruimte voordat de isolatie wordt afgerond. Indien nodig, pak deze problemen eerst aan om toekomstige schade te voorkomen.

7. Afdichten van naden en kieren: Controleer zorgvuldig om ervoor te zorgen dat er geen kieren, scheuren of andere openingen zijn in de dakruimte waar warme lucht kan ontsnappen. Gebruik hiervoor speciale afdichtmaterialen, zoals kit of folie, om elke opening goed af te dichten.

8. Isolatie aanbrengen: Het plaatsen van de isolatie is afhankelijk van welk materiaal er is gekozen. Wanneer er vanaf de binnenzijde wordt geïsoleerd met een minerale wol, dan wordt er vaak eerst regelwerk aangebracht. Zodat de isolatie op zijn plaats blijft zitten tussen regelwerk en de dakconstructie. Aandachtspunt bij het regelwerk is om goed de afstand te bepalen tussen de regels. Vaak wordt er een maat van 60cm toegepast van hart tot hart. De afstand is afhankelijk van de breedte van de afwerkplaten.