Blogpost

Gemeente laat kansen liggen rondom zon-op-dak-projecten

Geplaatst op 22 oktober 2022, 12:58 uur
Illustration

Eén van de kernpunten binnen de energietransitie een duurzame, eigen opwek van energie in de regio. Een opgave waarvoor een vijftiental energiecoöperaties in de regio Midden-Holland zich al jaren inzetten. De Energiecoöperatie Gouda (EcG) richt zich sinds begin 2021 ook op deze opgave. En hoewel we aan de ene kant veel steun en medewerking ervaren vanuit het Huis van de Stad, moeten we aan de andere kant concluderen dat we qua realisatie van daadwerkelijke zon-op-dak-projecten met de gemeente weinig stappen vooruit komen. 
 
De crux zit hem in onze ogen in het onvoldoende beschikbaar komen van daken voor collectieve zon-op-dak-projecten. Hier laat de gemeente een aantal zaken liggen. Deze punten hebben we op 19 oktober in een brief aan het college gestuurd. Bewust aan het gehele college, vanwege het belang van duurzaamheid en vanwege de betrokkenheid van diverse collegeleden bij dit onderwerp. 

Twee concrete oplossingen dragen we aan:

  • Adequate financiële en informatieve steun aan de ambitie om scholen te helpen op schooldaken duurzame opwek te realiseren, met ondersteuning van de Stichting Schooldakrevolutie.
  • Het samen met de afdeling Cultuur, Vastgoed en Ontwikkeling opstellen van een lijst met gemeentelijk vastgoed, om vervolgens per locatie te bepalen of een zon-op-dak-project de komende 5 jaar mogelijk is, of niet. Met de top 5 gaan we samen aan de slag om in 2023 en 2024 daadwerkelijk zon-op-dak te realiseren. 

De brief is bij de downloads te vinden.

We houden jullie op de hoogte of de gemeente de handschoen oppakt!

Deel dit: