Bericht

Wel of geen aquathermie in Achterwillens?

Geplaatst op 14 september 2022, 10:38 uur
Illustration

Willen we in de toekomst de warmte uit de Reeuwijkse Plassen gebruiken om onze woningen te verwarmen? Dat is een vraag die de werkgroep Energie uit Achterwillens wil beantwoorden met bewoners uit de Slagenbuurt. Bewoners uit Achterwillens kunnen zich daarvoor aanmelden via energie@achterwillens.eu.

Veel bewoners zijn begonnen met het isoleren van hun woning (zie dit artikel). En waarvoor doen ze dat? Om CO2-uitstoot te verminderen? Of om hun energierekening te verlagen? Of om er komende winters warmpjes bij te zitten (vergroten comfort)? Iedereen heeft zo de eigen afwegingen.
Er zijn ook veel bewoners die het nu al doen om zich voor te bereiden op een andere warmtebron dan gas. Wordt die nieuwe warmtebron elektrisch (zeker in Middenwillens), biogas (mogelijk in wethouder Venteweg en oud-Achterwillens) of een warmtenet uit de Elfhoevenplas/Reeuwijkse Plassen?

Die laatste mogelijkheid is serieus te overwegen voor de Slagenbuurt en Oud-Achterwillens (voorlopig warmtenet Slagenbuurt+ genoemd). Dat is de uitkomst van de verkenning in de Transitie Visie Warmte. De vraag is of we met de verkenning van de voor-/nadelen van een warmtenet moeten wachten totdat in 2025 de gemeente met het WijkUitvoeringsPlan Energietransitie in Achterwillens begint?

We kunnen namelijk de komende tijd goed gebruiken om ons als bewoners te verdiepen in die voor- en nadelen. En of we gebruik maken van de kennis en ervaring die op dit moment ook elders in bewonersgroepen uit Gouda wordt opgebouwd.

Voor Gouda is het nieuw: nadenken over een warmtenet met aquathermie en warmte koude opslag. Vanuit Kort Haarlem heeft een burgerinitiatief een verkenning gemaakt om zo'n systeem te ontwikkelen voor 600 woningen rond de Krugerlaan met water uit de Breevaart. De gemeente Gouda heeft €20.000 toegekend om dit burgerinitiatief technisch-financieel te laten toetsen door het Goudse bureau DWA. Op het "manegeterras overleg" van 31 augustus, op de Goudse Manege, hoorden de betrokken leden van kernteam Energie uit Achterwillens hoe haalbaar de deskundigen dit vinden. Vooral de kanttekeningen zijn interessant voor een mogelijk initiatief voor een warmtenet met warmte koude opslag voor Achterwillens.

Op bijgevoegd kaartje zie je een schets van een mogelijk leidingen tracé voor warmtenet Slagenbuurt+. Met belangstellenden bewoners wil de werkgroep Energie uit Achterwillens verder verkennen of zo'n warmtenet ook een haalbare optie is voor de Slagenbuurt en oud-Achterwillens. Het gaat daarbij om een warmtevoorziening voor tussen de 800 en 1.400 woningen. Bij de uiteindelijke beslissing spelen veel afwegingen mee.

Dat zulke warmtenetten de moeite waard lijken, wordt bevestigd door een belangenvereniging voor bodemwarmte. In een recent artikel leggen ze uit welke resultaten in Nieuwegein en Amersfoort met deze aanpak zijn geboekt.

Wilt u ook meedenken in de wijk Achterwillens over deze mogelijkheid, stuur dan een bericht met uw belangstelling naar energie@achterwillens.eu. Wel svp uw straat en huisnummer erbij vermelden.

Illustration
Eerste schets met hoofdleidingen voor het warmtenet Slagenbuurt+
Deel dit: