Bericht

Informatieve avond over warmtenetten

Geplaatst op 15 april 2022, 16:06 uur
Illustration

Jan Wieringa nam op maandag 11 april de 25 aanwezigen mee in het onderzoek dat een aantal actieve bewoners in Kort Haarlem aan het doen zijn ([zie de presentatie]. De buurt is door de gemeente het vorige jaar aangewezen als verkenningsbuurt om van het aardgas af te komen. Hoewel Kort Haarlem uiteindelijk geen startbuurt is geworden, wordt er door actieve bewoners hard gewerkt aan het onderzoek hoe de aanleg van een warmtenet mogelijk gemaakt kan worden. Gewaarschuwd wordt dat het een langjarig project zal zijn.
 
Jan liet zien hoe een warmtenet werkt, mede aan de hand van een filmpje een werkend warmtenet in Haarlem. Net als in Haarlem wordt in het Schetsplan Krugerlaan en omgeving gekeken naar aquathermie. Hierbij wordt het relatief warme water in de zomer in de grond opgeslagen om dan in de winter weer omhoog gepompt te worden en dan gebruikt te worden voor de verwarming van de huizen. Ook liet hij zien dat het behoorlijk lastig is om een warmtenet op een goede manier te exploiteren. Het voorbeeld van Stadsverwarming Purmerend maakt dat goed duidelijk: pas na 20 jaar en anders organiseren draaide dit warmtenet break-even.
Het project in Kort Haarlem is nog in een verkenningsfase, er wordt nu een onderzoek gedaan naar de technische (on)mogelijkheden voor Gouda. Er is dus niet gezegd dat dit de oplossing is.
 
Vanuit de zaal kwamen diverse vragen en opmerkingen. Zo werd er gevraagd of bijvoorbeeld in Westergouwe aan een warmtenet is gedacht. De precieze situatie in Westergouwe is niet bekend, de huizen daar zijn echter veel beter geïsoleerd en daardoor lastig te vergelijken met de huizen in andere delen van Gouda. Door slechte isolatie is bijvoorbeeld lage temperatuurverwarming niet overal mogelijk.
Omdat het aanleggen van een warmtenet een complex project is (technisch, organisatorisch, financieel) heeft de politiek een belangrijke rol in het aanjagen, in het vinden van de juiste partners en bij het organiseren van de burgerparticipatie. Want ook de bewoners moeten goed betrokken worden aan de voorkant wil een warmtenet een goede kans van slagen te hebben.
 
Aan het eind van de avond werd duidelijk dat er nog de nodige vragen zijn die beantwoord moeten worden in de verkenningsfase. Daarnaast zal op korte termijn met de direct betrokken bewoners gesproken moeten worden. Een mooie start van diverse informatieve sessies die het Energienetwerk Gouda zal gaan organiseren. Jan, dank voor deze aftrap!
 
PS: naast de presentatie van 11 april en het voorbeeldfilmpje uit Haarlem zijn drie presentaties bijgevoegd van een informatiebijeenkomst die de gemeente op 3 april heeft georganiseerd voor bestuurders (wethouders, corporaties), ondernemers- en bewonersgroepen en ambtenaren.


Deel dit: