Bericht

Consultatie Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie van start

Geplaatst op 21 december 2021, 22:23 uur
Illustration

Op 15 december j.l. is het voorontwerp van de "Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie" in consultatie gegaan. Die consultatie loopt tot en met 26 januari 2022. 

Het wetsvoorstel houdt verband met de rol van gemeenten bij de wijkgerichte aanpak bij de verduurzaming de gebouwde omgeving. Het wetsvoorstel is relevant voor alle partijen die betrokken zijn bij die wijkgerichte aanpak. Behalve de gemeenten zijn dat bijvoorbeeld netbeheerders, de warmtesector, woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren, waaronder eigenaar-bewoners, bouwers en installateurs.

Op een webpagina van de rijksoverheid staat erover: "De wijkgerichte verduurzamingsopgave vraagt om een robuust wettelijk kader dat alle betrokkenen vooraf voldoende houvast, handelingsperspectief en rechtszekerheid biedt, als onderdeel van een breder pakket om de transitie haalbaar en betaalbaar te maken. Daartoe bevat het voorliggende wetsvoorstel de juridische uitwerking van enkele afspraken die in het Klimaatakkoord zijn gemaakt over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het bevat voorstellen die in het bijzonder van belang zijn voor de gemeentelijke planvorming van de wijkgerichte verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad. Bovendien bevat het wetsvoorstel waarborgen die ervoor zorgen dat het proces en de besluitvorming zorgvuldig verlopen en burgers niet tussen wal en schip raken. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de afspraak uit het Klimaatakkoord over de wetgevingsagenda voor de wijkgerichte aanpak, dat het Rijk de (uitvoerings)regels van de Omgevingswet herijkt om de energietransitie zoveel mogelijk te faciliteren en onnodige belemmeringen weg te nemen."

Belangrijk in het ontwerp is onder meer de regeling van de bevoegdheid van gemeenten om via een omgevingsplan de "aansluitplicht" uit de Gaswet niet meer van toepassing te laten zijn. In het ontwerp staat er zo:

"Artikel I
De Gaswet wordt als volgt gewijzigd:
A
Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:
..... Het zesde lid is, met uitzondering voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet, niet van toepassing in een gebied waarin de gemeenteraad in een omgevingsplan als bedoeld in artikel 2.4 van de Omgevingswet het gebruik van gas als warmtevoorziening van gebouwen of als energievoorziening van milieubelastende activiteiten in en om die gebouwen heeft uitgesloten:
a. voor zover het aansluitingen of verzoeken om aansluitingen betreft die behoren bij een gebouw of een milieubelastende activiteit die in en om dat gebouw wordt verricht waarvoor de uitsluiting van het gebruik van gas ingevolge dat omgevingsplan geldt, en
b. vanaf het moment dat de uitsluiting van het gebruik van gas ingevolge dat omgevingsplan geldt." 

Deel dit: