Bericht

Een bijgestelde participatieladder

Geplaatst op 22 november 2021, 09:43 uur
Illustration

Op de site https://www.overlegorgaanfysiekeleefomgeving.nl/ staat onder meer: "Het OFL heeft geconstateerd dat, binnen de context van aardgasvrije wijken, de participatieladder minder goed aansluit bij de werkelijkheid. ..... De impliciete boodschap van de oorspronkelijke ladder is: ‘hoe hoger op de ladder, hoe beter’. Maar, dat doet geen recht aan de werkelijkheid: in verschillende situaties zijn verschillende vormen van participatie passend." Op basis van een studie is een bijgestelde participatieladder ontwikkeld, één die ten opzichte van de nu veel gebruikte 'platgeslagen' is.

"De nieuwe participatieladder is verder aangevuld met empowerment-dimensies. Dat wil zeggen, dat gekeken wordt of de (potentiële) participanten in staat zijn om een beroep te doen op bepaalde middelen (zoals kennis, sociaal netwerk en geld) en of ze bereid zijn om die middelen ook in te zetten.

Empowerment is datgene wat maakt dat iemand zich gesteund en bekrachtigd voelt om een bijdrage te leveren aan participatie. Maar, empowerment gaat ook over het scenario waarin mensen niet het vermogen hebben om te handelen. ..... De dimensies van willen en kunnen, staan uitvoerig beschreven in de publicatie ‘Empowerment Raamwerk’". Onderstaande link verwijst naar die publicatie.

("Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) brengt als onafhankelijk platform de verbinding en samenwerking verder tussen de rijksoverheid en burgers, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties.")

Deel dit: