Bericht

Info over schatting kosten eindgebruikers beschikbaar

Geplaatst op 20 augustus 2021, 23:52 uur
Illustration

In opdracht van de rijksoverheid en de VNG heeft TNO een 'Dashboard eindgebruikerskosten' ontwikkeld en dat ondergebracht op de site www.energy.nl .

Onderdeel van die website is een pagina voor het Dashboard Eindgebruikerskosten. Daarover wordt op die pagina gemeld: "Het Datapakket Eindgebruikerskosten geeft kwantitatieve informatie over de eindgebruikerskosten van de warmtetransitie, gekoppeld aan de warmtestrategieën die daarvoor in de Leidraad worden gepresenteerd. Gemeenten kunnen het Dashboard Eindgebruikerskosten in de Excel file gebruiken bij het opstellen van de transitievisie warmte. Het technisch achtergrondrapport behandelt de verantwoording van de gekozen methodiek, de uitgangspunten, aannames en de bandbreedtes." Voor meer informatie over het Datapakket Eindgebruikerskosten wordt verwezen naar een webpagina van het Expertise Centrum Warmte. Op die pagina staat o.a.: "Met het Dashboard Eindgebruikerskosten krijgen gemeenten inzicht in de eindgebruikerskosten van verschillende warmtestrategieën voor eigenaar-bewoners, huurders van corporatiewoningen en huurders van particuliere huurwoningen. 

Ook wordt inzichtelijk gemaakt welke kosten bij andere betrokken actoren terecht komen. Dit zijn: woningcorporaties, particuliere verhuurders, netbeheerders en het Rijk in de rol van subsidieverstrekker. 

Het Dashboard Eindgebruikerskosten is een aanvulling op de Startanalyse die de nationale kosten van vijf aardgasvrije warmtestrategieën laat zien: all-electric, MT-warmteneten, LT-warmtenetten, groengas en waterstof. Van de waterstof-strategie zijn geen eindgebruikerskosten berekend. Hierover zijn er nog teveel onzekerheden om die voor 2030 enigszins toe te kunnen passen. ..... 

Het Dashboard Eindgebruikerskosten is sinds 1 juni 2021 exclusief beschikbaar voor gemeenten. Vanaf 18 juni 2021 is het dashboard openbaar toegankelijk. .....

Met het Dashboard Eindgebruikerskosten krijg je inzicht in de eindgebruikerskosten van verschillende warmtestrategieën voor eigenaar-bewoners, huurders van corporatiewoningen en huurders van particuliere huurwoningen. Er is een onderscheid gemaakt in:

Vijf verschillende woningtypen (vrijstaand, 2-onder-1-kap, rijwoning tussen, rijwoning hoek en meergezinswoningen)
Zeven isolatieniveaus (aangeduid met energielabels)
Drie verschillende niveaus van energieverbruik (laag, gemiddeld en hoog energieverbruik)".

Deel dit: